Миню Стайков
на снимката: Миню Стайков

Специализираният съд остави в ареста Миню Стайков като му определи мярка “задържане под стража”. Мярката му не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативният спецсъд.

Най-тежката мярка за неотклонение съдът определи и за другите двама – Иван Димитров и Белун Хазърбасанов. Тези мерки бяха поискани по-рано от Специализираната прокуратура.

Миню Стайков

На заседанието вчера прокурорът посочи, че Стайков има 4 осъждания в миналото, а самият Стайков каза, че е съден преди 39 години.

„Лицето е реабилитирано по право, но това не променя факта, че практиката на съдилищата цени тези предходни осъждания, по които е реабилитиран като лоши характеристични данни. Касае се за престъпления против собствеността, не се касае в никакъв случай за престъпления по първа глава срещу републиката, както посочи обвиняемият, че е дисидент“, каза прокурорът по делото Ангел Кънев.

Адвокатът на защитата обяви, че решението на съда ще се обжалва.

„Аз толкова недобре аргументирано определение отдавна не бях чувал. Просто беше приета тезата на прокуратурата, за мен по обясними причини. За мен са много ясни, защото просто трябваше този съдебен състав, който е бивш колега на прокурорите съвсем до скоро просто им сложи едно, защото вие чухте, че се осигурява време специализираната прокуратура да извърши анализ на доказателствата“, каза той и допълни, че времето е достатъчно за анализ.

Припомняме, че прокуратурата проведе акция в офиси на „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“. При акцията бяха задържани 10 лица. На 6 септември Специализираната прокуратура повдигна обвинения на М.С., С.С., И.Д., Ц.К., М.К., Б.Х., А.Т. и Д.Д. за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

На едно от лицата са повдигнати обвинения за вторични престъпления – избягване плащането на ДДС и възстановяване на наследяващ се данъчен кредит в размер на общо 1 016 139 лв., на други трима – за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!