„Единна Русия“ очевидно ще спечели изборите в Русия. При обработени 40% от протоколите от завършилите вчера парламентарни избори, пет партии – „Единна Русия“, Комунистическата партия на Руската федерация, Либерално -демократичната партия, „Справедлива Русия – за истината“ и „Новите хора“ влизат в Държавната дума.

Единна Русия печели 45,54% от гласувалите за партийни листи и е водеща в гласуването в едномандатни избирателни райони, където кандидатите й печелят 193 от 225 места. На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация, която получава 21,66% от гласовете. Нейните кандидати също водят в 16 едномандатни избирателни района.

В челната петица са също Либерално -демократичната партия (8,22%) и „Справедлива Русия – за истината“ (7,57%).

Партията „Новите хора“, набирайки 6,14% е единствената извънпарламентарна политическа формация, преминаваща бариерата от 5%.

Най-гръмките критици на Кремъл не бяха допуснати до участие в изборите и през трите изборни дни имаше многобройни съобщения за изборни нарушения и принудително гласуване. Избирателната комисия отхвърли жалбите, като заяви, че те са част от добре финансирана кампания от чужбина.

Припомняме, че през последните години, доминирани от управлението на „Единна Русия“, в страната бяха регистрирани много случаи на нарушения на човешките права. Най-същественият от тях беше свързан с руския опозиционер Акесей Навални. През лятото структурите на Навални бяха обявени за екстремистки. Държавната дума забрани на хората, свързани с тях, да участват в избори на всяко ниво. Повечето от сътрудниците му напуснаха Русия.

В момента той излежава присъда от 2 години и половина в трудова колония, е заплашен от още 3 години затвор, след като му беше повдигнато ново обвинение. Арестът му стана непосредсвени след завръщането му в страната  през януари след завръщането си от Германия, където прекара пет месеца, възстановявайки се от отравяне. Обвиненията са свързани с нарушане на условна присъда, присъдена в миналото.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук