Тръмп, Путин
на снимката: Руският президент Владимир Путин и американският президент Доналд Тръмп

Асистентите на Доналд Тръмп пренебрегват желанието на американския президент да организира среща с руския лидер Владимир Путин, съобщи „Вашингтон поуст“, цитирайки източници.

Изданието отбелязва, че интересът на Тръмп към лична среща с руския лидер е публична тайна, откакто президентите проведеха телефонен разговор през март, по време на който американският лидер предложи да се организира двустранна среща на високо равнище.

Тръмп е помолил асистентите си да организират двустранни разговори още през ноември 2017 г.

Съветът за националната сигурност на САЩ обаче се противопоставя на идеята за двустранна среща на високо равнище и думите на Тръмп не се вземат насериозно. Те са решили: да почакаме и да видим дали отново ще повдигне този въпрос.

Такава среща може да помогне на Москва и Вашингтон за разрешаване на дългогодишните разногласия по въпроса за Украйна, Сирия и киберсигурността. Въпреки това, някои от служителите в Белия дом смятат, че е рано за среща на високо равнище, като се имат предвид дребни нерешени проблеми.

По-рано през юли 2017 г. Путин и Тръмп проведоха пълноправни преговори по време на срещата на Г-20 в Хамбург.

В петък, Тръмп заяви по телевизия „Fox News“, че скоро ще се срещне с руския си колега. Той повдигна тази тема и през март, когато в телефонен разговор поздрави Путин за спечелването на президентските избори.

Наскоро американските медии съобщиха, че Белия дом е в преговори за евентуална среща на върха, но подготовката е в ранен етап. Руското външно министерство отбеляза, че все още няма напредък по този въпрос.

Путин от своя страна изрази мнение, че срещата с Тръмп все още не се състои поради ожесточените вътрешнополитически борби в САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!