Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на историческо посещение в Гърция. Редица международни медии определят това като знак, че отношенията между двете страни се подобряват.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос е поканил турския си колега през май на срещата на високо ниво на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Последва интензивна дипломатическа подготовка на посещението, която включваше визити на турския премиер Бинали Йълдъръм в Атина, на гръцкия външен министър в Турция, по време на която той беше приет от Реджеп Ердоган, както и посещение на турски вицепремиер в Гърция.

Очаква се да бъдат обсъдени три големи проекта – мост на граничния пункт „Кипи – Ипсала”, фериботна връзка Измир – Солун и високоскоростна жп линия Истанбул – Солун.

Сред другите темите, които ще бъдат обсъдени са кипърският въпрос, малцинствата, бежанците и икономическото сътрудничество.

Според турския статистически институт обемът на търговията между двете страни е намалял с 47% до 2,6 млрд. долара през 2016 г. спрямо 4,9 млрд. долара през 2012 г.

През същия период експортът на Турция в Гърция се повиши с 1,8% до 1,4 млрд. долара, а вносът от Гърция намаля с 66,5% до 1,2 млрд. долара.

Турция е четвъртият по големина пазар за износа на Гърция и е на 12-то място сред вносителите на страната.

Ердоган е посещавал Гърция два пъти като премиер през 2004-та и 2010г., но визита на ниво държавни глави не се е състояла от 1952г. – тогава страните са приети в НАТО и турският президент Джелал Баяр посещава съседната държава.

Над 3 000 полицейски служители са разположени в центъра на Атина, за да гарантират реда и сигурността по време на визитата.

Припомняме, че през 1996г. Гърция и Турция бяха на ръба на война заради спор за няколко необитаеми острова. Понастоящем Атина и Анкара си сътрудничат в рамките на споразумението за ограничаване на миграционната вълна към Европа, подписано от турските власти с Брюксел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!