Чиновниците на еврозоната са готови да пуснат Хърватия и България в механизма ERM-2 , което е предварителен етап за приемане на еврото като национална валута, съобщиха изпочници на „Ройтерс“.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния съюз, който сега има 19 членове.

Очаква се подкрепа от страните от еврозоната

Европейските представители заявиха, че решението предстои да се вземе след окончателна подкрепа от страна на еврозоната и финансовите министри на ЕС, които денс и в петък ще проведат видеоконференции.

Очаква се решението да бъде обявено евентуално през почивните дни, за да се предотвратят борсовите спекулации.

Дребни подробности

В следващите часове остава да бъдат решени някои дребни въпроси, които може да забавят обявяването през уикенда, вероятността да се отмени решението за за присъединяване към механизма ERM-2.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната – процес, който отнема приблизително още една година. Така най-ранната година за присъединяване ще бъде 2023 г.

България в еврозоната

Припомняме, че през април премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни ускорява усилията за присъединяване към еврозоната. Процесът беше временно спрян през февруари, докато „не се намери пълен консенсус“ в обществото. След като стана ясно обаче, че страните от Еврозоната ще получат милиардни помощи от ЕЦБ за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, България отново ще се опита да кандидатства, като планът на правителството е това да се случи до края на април 2020г.

Пред България имаше само една пречка – липсата на капитал в една от шестте най-големи банки – ПИБ. Но на търг в края на юни държавата, през Българската банка за развитие, придоби около 19% от акциите на банката, с което се откри пътят на страната ни към „клуба на богатите държави“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!