Гешев
На снимката: Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев, който бе в Габрово по повод специализираната акция, извършваща се на територията на общината, даде заявка, че няма да остави ненаказано престъпление, независимо от това кой го е направил.

„Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички, както знаете наближават избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано. Това е видимо.”

По повод акцията на лидера на „Да, България” Христо Иванов и негови съпартийци на плаж „Росенец”, главният прокурор каза:

„Какво правят политиците, мен не ме интересува. Политиците правят най-доброто, което считат. Ако това е най-доброто, българските граждани да оценяват. Правят най-доброто, за да постигнат определени политически ефекти. Политиците не ме интересуват. Независимо дали става дума за това лице с гумената лодка или за президента, или за министър-председателя, прокуратурата си върши работата на база на събраните доказателства и се вършат от наблюдаващите прокурори. И политическите последствия не ни интересуват. А ако има някакви сигнали за извършени нарушения, престъпления, аз нямам никакви съмнения, че прокуратурата ще извърши проверка за всичко, което е от нейна компетентност. Не очаквайте от нас политически изказвания, да коментираме политици, да влизаме в тяхната игра, защото те искат да се чувстват значими на този фон. По-скоро ситуацията, която видях вчера е смешна. Ако това са били служители са от НСО, НСО е на подчинение на президента, така че това е проблем на вътрешна  служебна проверка, ако има данни за служебни престъпления, ще се занимава прокуратурата. Но това са проблеми на други институции. Аз уважавам всички други институции, уважавам българската държава, затова никога не съм си позволил да коментирам кадрови политики на други институции.”

Той добави още:

„Законите трябва да важат и за богатите, и за бедните, а не само затворите да се пълнят със социално слаби, а богатите да си мислят, че могат да си позволят всичко”.

Гешев заяви:

„Това време свърши. Докато аз съм главен прокурор, свърши това време и тези хора или ще се научат да спазват законите…това, че си богат не е престъпление, но трябва да си плащаш данъците. Или ще спазваш законите, или ще си носиш последствията. Съдът е този, който решава дали някой е виновен или не е виновен, но прокуратурата ще си свърши своята работа. А съдът, който, според определени кръгове е безпогрешен и стои от  лявата страна на Бога, си поема и той своята отговорност.”

Главният прокурор каза, че прокуратурата си носи своята отговорност.

За битовата престъпност

„Ще направим всичко възможно с партньорите си от вътрешните работи, с други държавни институции, които имат желание да съдействат на прокуратурата, в края на годината битовата престъпност да е на други нива и то чувствително по-ниски от миналата година. Това го обещавам на българските граждани”, каза още Гешев.

И добави:

„Българските граждани и възрастните хора заслужават да живеят спокойно, след като са плащали данъците си толкова години. Държавата е в дълг към тях да осигури тяхната сигурност. И ако не можем ние да решим проблема с битовата престъпност, която се извършва от социално слаби български граждани, с кой проблем можем да се справим? Как можем да се справим с корупция по високите етажи? Но проблемът с битовата престъпност, която е моя кауза, е, че никой не го интересува, че убиват възрастни хора, че грабят домовете им. Прокуратурата и МВР ни интересува.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!