Евгени Дайнов
На снимката: Евгени Дайнов

Политологът проф. Евгений Дайнов е роден през 1958 г. в Пловдив. Висшето си образование завършва в най-стария университет – Оксфорд, през 1978 г. Магистърската му степен е по модерна история. Работил е като главен редактор на списание „The Insider“, директор на Центъра за социални практики в София и е професор по политически науки в НБУ.

Проф. Дайнов, след като Борисов и ДПС казаха, че няма нужда от комисия, която да разследва полицейското насилие, все пак ГЕРБ я подкрепиха, а Делян Пеевски гласува за това Атанас Атанасов да е председател. Каква игра играят Пеевски и Борисов и те представляват ли едно политическо тяло?

Те, че се държат като едно политическо тяло – така е. Това, че Пеевски иска да бъде началник на това политическо тяло – ГЕРБ плюс ДПС, също е видимо. Но също видимо е и това, че тези подскоци против правителството са за консумация на партийните им членове, симпатизанти и гласоподаватели, защото нито Пеевски, нито Бойко Борисов могат да си позволят правителството да го няма.

Така че, те винаги ще скачат, ще викат, ще се суетят и накрая ще гласуват това, което се иска от тях.

Тази седмица говедарите са определени да клатят правителството

По същия начин – около дебатите по бюджета от месец насам чуваме унищожителни критики, но въпреки яростната съпротива по всичко изглежда, че той ще бъде подкрепен с някои лобистки нюанси. Защо ГЕРБ и ДПС винаги правят този политически цирк, след като в крайна сметка винаги подкрепят „Промяната“?

Те държат да кажат на своя електорат, че не са прислуга на управляващите и че имат собствено мнение по въпроса и от време на време управляващите ще им хвърлят по някой залък, за да изглежда, че са уж отстъпили за нещо.

Това си е вътрешнопартийна игра, защото ГЕРБ и ДПС дефакто се явяват прислуга на правителството. Те няма къде да ходят, освен да прислугват, но от време на време, за своите си хора, трябва да покажат, че все още могат да показват мускули и че властта се съобразява с тях.

Все пак се създава впечатлението, че от Делян Пеевски зависят някакви неща в държавата. Той прави изказвания, като например това, че най-доброто тепърва предстои.

Играта на Пеевски е всички да свикнем, публиката да свикне, че това е най-важният човек в държавата. Той затова, общо взето, всяка сутрин се появява и казва какво ще стане по обяд в държавата  – неща, които всички ние знаем, че ще станат, но той го казва, за да изглежда някак си, че той го произвежда ставащото.

Той иска да свикнем с тази работа и по някакъв начин да го приемем като министър-председател на някаква обединена партия ГЕРБ-ДПС и в тази си роля да се обади в САЩ и да каже: „Пичове, аз съм министър-председател, я ме разкарайте от списъка „Магнитски“, което са детински фантазии на човек, който няма никаква представа как ще се случват нещата в световната политика.

Този начин, по който той заговори – той се опитва за пред турския електорат да бъде загадъчен и мистичен, както Ахмед Доган.

Спомняте си как Ахмед Доган обича да говори за знаци, за екзистенциални въпроси – такива неща ще чуваме все по-често и от Пеевски, който иска да бъде в чизмите на Ахмед Доган.

Какво накара ГЕРБ и ДПС да забравят за бързата забрана за износ на руски горива?

Завръщането на Доган на политическата сцена какво трябва да ни покаже?

Въвежда във владение новия господар на ДПС.

Как се отразява това поведение на правителството чисто имиджово, съобразявайки се с някои от исканията? Както Вие казахте – да им хвърлят залък. Успява ли правителството да изпълни политиките, за които е избрано?

Както и през 2014 година, ще се разбере, когато дойде време да се гласуват конституционните поправки. Там ще бъде тестът. Но дотук правителството прави точно това, което е заявило, че ще прави и го прави, въпреки цялата шумотевица, която се вдига от страна на ГЕРБ и ДПС.

А пък и изборните резултати показаха, че така нареченото „наказание“ върху ПП-ДБ от техния електорат не се случи, а напротив – този електорат доста е доста по-жилав и устойчив, отколкото смятаха някои хора.

Първан Симеонов: Нито Борисов, нито Пеевски имат интерес от разпадане на „сглобката“

Каква е вашата прогноза  – в тези трудни условия за работата на правителството ще успеем ли да влезем в Шенген и еврозоната?

Нито в еврозоната ще ни пуснат, нито в Шенген. Ясно е защо в Шенген няма влизане – все още не си контролираме цялата територия. Под въпрос е доколко контролираме територията около пристанището „Росенец“. Комплексът „Камчия“ е под въпрос доколко е българска територия или руска.

Докато не си контролираме ефективно цялата територия, никакъв Шенген няма да видим. А пък и в Европа гледат по-скоро да се изградят нови стени, отколкото да се махат такива.

За еврозоната имаме малко по-големи шансове, но пък там трябва да се следят показатели като инфлация и дефицит и до колко трайни са те като стойности. Така че, там по-може да стане, но Шенген да забравим. С тази масирана контрабанда, която продължава да минава през България – тя е чудовищна, няма кой да отвори границите и цялата тази контрабанда да се влива в европейските държави.

Прави впечатление, че под знака на евроатлантизма Борисов и Пеевски искат да постигнат политическа реабилитация. Нашият геополитически избор поставен ли е на карта по някакъв начин и западните партньори оставили ли са ни встрани от полезрението си?

Това, което и Борисов, и Пеевски разбраха много бързо, е, че с войната в Украйна, която е войната на диваците срещу цивилизацията, всичко се промени и те вече не могат да си позволят нищо, защото никой няма да ги търпи. Нито в комплекса на НАТО, нито в комплекса на ЕС.

Ще продължават да бъдат това, което бяха. А те бяха олицетворение на онова, което моите колеги западни политолози нарекоха „гангстерски режими в Източна Европа“.

Борисов и Пеевски бяха олицетворението на гангстерски режим.

Сега обаче се промениха условията и никой няма да ги търпи в международен план и затова те трескаво, истерично – те са в амок, те са в истерия, искат да се покажат колко са евроатлантици и колко са верни на либералната демокрация и колко много мразят Путин и Русия, за да се гримират така, че на Запад да не ги разпознаят и да не си кажат, виждайки Борисов: „Аха, това е българският гангстер“, а да кажат: „Това е българският либерал и евроатлантик“.

Освен това да не забравяме, че Пеевски е в списъка „Магнитски“ и неговия британски еквивалент – а Бойко Борисов е на половин крачка да цъфне в „Магнитски“ и британския му еквивалент. Пеевски иска да излезе от тези списъци, което няма как да стане по начина, по който го е замислил. Борисов иска да не влезе. Това също няма как да стане, освен ако разследванията, които текат срещу него в Европа и САЩ, разкрият, каквото се очаква да разкрият. Тогава ще го вкарат и него в тези списъци.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук