ЧЕЗ
"Еврохолд" придобива българския бизнес на ЧЕЗ

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнесгрупи в Централна и Югоизточна Европа – „Еврохолд България“, се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания „ЧЕЗ Груп“ в България. Двете страни подписаха договор днес, съобщиха от холдинга. Той ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите. Холдингът ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал, пише в. „Сега“.

От пресцентъра на ЧЕЗ в България съобщиха, че към този момент от базираната в Прага компания не са получавали официално съобщение за продажбата и не могат да потвърдят със сигурност дали сделката е финализирана. Ако това е така, съвсем скоро трябва да излезе официално съобщение от пресцентъра на ЧЕЗ.

От прессъобщението става ясно, че „Еврохолд“ вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал.

Холдингът вече е сформирал и консултативен съвет от експерти със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на „ЧЕЗ България“ в структурата на холдинга. Допълнително, компанията се е договорила висшият мениджмънт на „ЧЕЗ България“ ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, да остане в компанията, за да се гарантира плавен преходен период в управлението.

Структурата на „ЧЕЗ Груп“ в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България“ АД, лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, компанията за IT услуги „ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, фотоволтаичния парк „Фри Енерджи Проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса „Бара Груп“ и „ЧЕЗ България“ ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Сделката по придобиването на бизнеса на „ЧЕЗ Груп“ в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.

Консултанти на „Еврохолд“ по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора „Morrison & Foerster“ и българската – „Стоева, Чомпалов и Знеполски“. Консултанти на „ЧЕЗ Груп“ са адвокатските дружества „Skils s.r.o.“ и „Пенков, Марков и партньори“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!