Витянис Андрюкайтис
на снимката: еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис

Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис ще даде днес брифинг специално за български журналисти по повод чумата по овцете и козите.

Еврокомисар Андрюкайтис заяви преди няколко дни, че умъртвяването на заразените животни е единственият начин за справяне с проблема, и допълни, че Европейската комисия ще покрие 75 на сто от разходите за компенсиране на собствениците.

Съществува вероятност вирусът да е дошъл в България от Турция, затова Брюксел е изпратил писмо и до турските власти, за да се съгласуват по-нататъшните действия.

Експертна комисия от Главната дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ към Европейската комисия в момента е в България и проверява как властите се справят с кризата.

Рано тази сутрин на брифинг министърът на земеделието и храните Румен Порожанов каза, че в две стада са открити положителни проби на заболяването чума.

Евтаназията към момента обаче се отлага до официалното получаване на резултатите от лабораторните анализи. Дезинфекцията и контролът на придвижването на хора и животни в района ще продължат.

Вътрешният министър Валентин Радев обясни, че евтаназията ще бъде възстановена след два дни.

Освен изчакването на пробите от другите райони, като причина той посочи и нуждата от политическо доверие за извършването на действията, затова ще поиска изслушване в парламента.

Радев няколко пъти спомена критиките на Корнелия Нинова от БСП по темата, затова обяви, че на две предишни срещи с депутати е разбрал, че има подкрепа, но е усетил и политическо колебание.

„Правим най-доброто по световните стандарти за овладяване на чумата”, обяви вътрешният министър.

И добави:

„Искам да призова всички, които са в района и не са от там, наши граждани, които мислят, че помагат на някого, ако могат, да напуснат мястото. Тези, които се опитват да идват, да не идват. Да ограничим движението. Сами да се спасим от тази чума“.

От своя страна директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев съобщи, че са взети над 6000 проби.

След като бъдат обработени, ако от тях има положителни, то тогава животните трябва да бъдат евтаназирани.

Заселването на фермите с нови здрави животни може да стане три седмици след пълната дезинфекция и унищожаването на всички заразени животни, обясняват експертите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук