До края на месеца Столичната община ще е приключила сделките по закупуване на 25 трамвая и 30 тролея и тролейбусите ще бъдат изцяло подменени. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова заяви, че подмяната се чака отдавна от гражданите, пътуващи по линии номер 2, 6,7 и 9, които частично се обслужват от над 30-годишни „Икаруси“.

Тя съобщи, че и през тази година ще продължат инвестициите в обновяването на градския транспорт и закупуването на електробуси и автобуси, които се движат на природен газ. Всички тези усилия са част и от мерките на общината за справяне със замърсяването на въздуха в столицата.

“Вчера дойдоха и последните 7 нови електрически автобуса, които са част от проекта, опериран от „Столичния електротранспорт“. Всички 15 електробуса, от първия етап на този проект, са в София. Първият от тях вече се движи по линия 123. Останалите ще бъдат пуснати до началото на март и ще се движат по линии 84 и 184“, обяви Фандъкова.

До средата на годината се очаква да пристигнат и всичките 13 нови трамваи. „Два от тях вече са в движение. Очакваме останалите 11. Всички те ще се движат по линия 18”, уточни кметицата.

Тя добави, че продължават и процедурите по закупуването на 82 електробуса. Едната процедура е за 30 електробуса с възложител „Столичен електротранспорт“. За нея са подадени оферти от 5 участника, като четири от тях са европейски компании. Предвижда се електробусите да се движат по линии 73, 74, 6 и 60.

Фандъкова припомни, че заради техническа грешка в документите е била спряна обществената поръчка за закупуването на 52 малки електробуса, които ще се използват за довеждащ транспорт до метростанции и друг вид транспорт. След изтичането на сроковете за обжалване, поръчката ще бъде обявена отново.

Йорданка Фандъкова обяви още, че Столичната община вече ще провежда своите обществени поръчки само електронно.

“Имаме пълната готовност първите поръчки, които трябва да се обявят за новата година да бъдат обявени по този начин и вече да няма друг начин. Непрекъснато наши структури възлагат по-малки и по-големи поръчки. Първата поръчка, която ще обявим в този формат е за поддръжка и експлоатация на 11 фонтана в София. Прогнозната й стойност е около 240 000 лв. Има и още няколко поръчки, които са по-малки. Сред тях е за доставка на медицински консумативи за патронажната грижа. Процедурата е на стойност около 39 500 лв.“, обяви тя.

Според Фандъкова ползата от този начин на провеждане на поръчките от една страна е, че участниците няма да разнасят кашони с документи, защото всички документи се подават електронно, а от друга страна този способ ще осигури максимална прозрачност на обществени поръчки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук