Комисия по бюджет и финанси
Снимка: БТА

Комисията по бюджет и финанси към НС окончателно прие Бюджет 2024 на второ четене. Народните представители приеха списъка за инвестиционните планове на общините за 2024 г., подадени към Министерство на финансите.

Средствата, които предстои да бъдат отпуснати за инвестиционни проекти на общините са на стойност 68 млн. лв. Това се случва за първи като в план-сметката влиза програмата за финансиране на инвестиционни проекти на 265-те общини.

Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен.

В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини:

  • за общини с категория 1 – до 50 млн. лв.;
  • за общини с категория 2 – до 30 млн. лв.;
  • за общини с категория 3 – до 15 млн. лв.;
  • за общини с категория 4 – до 10 млн. лв.;
  • за общини с категория 5 – до 6 млн. лв.

За общините с население по данни на НСИ над 180 000 души общата стойност на проектите ще е до 100 млн. лв.

„Приемаме нещо безпрецедентно от 1993 година насам. Програмата е отворена и може на 3 месеца да се добавят нови проекти. Тя е за 1 млрд., но вече са подадени проекти за над 3 млрд. От финансовото министерство уточниха, че са депозирани общо 1625 проекта, които могат да е се реализират да 2026 година“, коментира Йордан Цонев, депутат от ДПС.

На заседанието беше одобрена и методиката, с която МФ ще начислява и събира таксите от операторите на хазартни игри. В неделя комисията прие увеличение на таксите, като за някои то е до 4 пъти. С методиката се определя колко ще плащат операторите, които имат действащ лиценз. Новата такса ще се събира само за времето от 1 януари 2024 година, а няма да важи за стари периоди, обясни Людмила Петкова, заместник-министър на финансите.

Всички нови лицензи ще бъдат с новата, по-висока такса, дори документите за тях да са дадени за разглеждане от НАП преди началото на 2024 година, допълни тя.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук