Френският премиер Едуар Филип възнамерява да обяви мораториум върху увеличаването на данъците върху горивата, станали причина за масови демонстрации и размирици в страната. Това АФП, цитирайки източници в правителството.

Той обяви решението на правителството на среща с депутатите. По-късно стана ясно, че решението е окончателно – Френското правителство отменя увеличението на акциза върху горивата от 1 януари. Именно планираното увеличение от догодина беше в основата на бурните протести в страната през последните две седмици.

Отмяната на увеличаването на акциза бе едно от основните искания на лидерите на „жълтите жилетки“, заедно с по-висока минимална заплата и връщането на данък „богатство“ за печелещите повече, който бе отменен миналата година.

Президентът Еманюел Макрон решил да замрази планираното увеличение на акциза късно в понеделник.

Срещата на френския премиер с представители на „жълтите жилетки“, която щеше да се проведе днес сутринта, беше отменена. Това съобщи телевизионният канал Бе Еф Ем.

„Срещата бе отменена поради заплахи за сигурността“, обяви телевизионният канал по данни на прессекретаря на „жълтите жилетки“ Жаклин Моро. Според нея е имало призиви да не се допускат представители на движението в двореца.

Както съобщи АФП, „правителството потвърждава отмяната на срещата“.

Във Франция от средата на ноември се провеждат масови протести срещу покачващите се цени на автомобилното гориво. Миналата събота отново се състояха демонстрации в центъра на Париж, което доведе до масови размирици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!