Франция предупреди Турция, че може да се изправи пред санкциите на Европейския съюз за своите „провокации“, след като Анкара пренасочи кораба за проучване в нова мисия за издирване на енергийни източници в Източното Средиземноморие, съобщи в. „Катимерини“.

Изказвайки се в Париж след среща на френско-германско-полския „Ваймарски триъгълник“, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан повтори позицията на ЕС, че освен ако Турция не покаже „уважение към интегритета на Гърция и Кипър“, тогава Европейският съвет през декември ще обмисли иницииране на санкции.

„Ние сме принудени да отбележим, че има постоянни провокационни актове от страна на Турция, които не са поносими и затова наистина желаем Турция да изясни позициите си и да се върне към духа на диалог,“ каза той.

Турция пренасочи своя кораб за сондиране „Oруч Рейс“ близо до гръцкия остров Кастелоризо, възобновявайки напрежението между Гърция и Турция заради морските граници и правата върху енергийно сондиране, и постави под съмнение бъдещето на планираното възобновяване на преговорите между Атина и Анкара. Тези разговори бяха проведени за последно през 2016 г.

Германия все още се надява на напредък

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че разбира нежеланието на Гърция да участва в диалог поради решението на Турция да изпрати отново кораба.

Като се имат предвид усилията на Берлин да посредничи между страните, „поведението на Турция за провеждане на поредната провокация, в резултат на което вече не се осъществи вече договореният процес на диалог, е повече от притеснително, включително за нас в ролята ни на посредник“, каза Маас.

Той заяви, че продължава да вярва, че конфликтът може да бъде разрешен чрез диалог, а не с военноморски кораби, и подчерта надеждата на Германия, че може да има напредък през следващата седмица.

„И ако няма, тогава Европейският съюз ще трябва да се изправи пред въпроса как да се справи с това и какви последици ще има това“, каза Маас.

Според Keep Talking Greece Германия и Франция са поставили на Турция ултиматум от една седмица да изясни позициите си. По думите на Маас „Евросъюзът ще изчака една седмица, преди да реши какво да предприеме по кризата“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!