Прекарването на време в бар или ресторант увеличава риска от заразяване с COVID-19, казаха френски изследователи в четвъртък, а поканването на гости на вечеря също играе ключова роля в предаването, предаде АФП.
Последното проучване добавя към доказателства, че общуването и храненето навън са много по-опасни от други дейности като използване на обществен транспорт или пазаруване.
Изследователи от френския Институт Пастьор се стремят да открият кои фактори – като професии, начин на транспорт, посещавани места – разграничават участниците, заразили се с вируса, от хора, които не са.
„Видяхме повишен риск, свързан с посещаването на барове и ресторанти“, каза водещият автор Арно Фонтане, епидемиолог и член на научния съвет, съветващ правителството.
Проучването, наречено ComCor, е извършено през октомври и ноември, по време на начален период на комендантски час и след това дори по-строги ограничения, при които повечето заведения бяха частично или напълно затворени.
Фонтане заяви пред „Франс прес“, че тъй като баровете и ресторантите не функционират нормално, е било трудно да се прецени точната им роля в предаването и призна, че затварянето на този бизнес е „деликатен“ ход.
Френските кафенета и ресторанти остават затворени дори след облекчаване на националните ограничения по-рано тази седмица.
Изследователите на ComCor са интервюирали 3400 души, заразени с COVID-19, и 1700 други, които не са имали вируса. Те установили, че посещаването на ресторанти, барове или фитнес зали е свързано с повишен риск от инфекция, докато използването на обществен транспорт и посещението на магазини не са.