срещата между Джо Байдън и Владимир Путин
На снимката: Джо Байдън и Владимир Путин по време на срещата им в Москва на 10 март 2011 година

Предстоящата среща на върха между държавния глава на САЩ Джо Байдън и руския президент Владимир Путин не се нрави на мнозина. Факт е, че Путин не може да бъде наречен привърженик на западната демокрация и освен това не се страхува да елиминира вътрешните си опоненти. Как трябва да действат САЩ? Едно е сигурно – не трябва да се извиняват, че защитават човешките права и правилата на благоприличието, пише британския ежедневник The Financial Times.

Статията акцентира върху това, че ангажиментът за правата на човека и търсенето на прагматични решения на световните проблеми не се изключват взаимно, а пътят към това е именно дипломацията.

Дипломацията е основен градивен елемент на американската външна политика. Ако решим, че с морално съмнителни държави тя е неприемлива, в арсенала на държавата остават само такива средства като принуда, натиск и изолация. Но всички те само изострят кризите и в никакъв случай не допринасят за тяхното уреждане, пише изданието.

САЩ не трябва да се извиняват за защита на човешките права и правилата на благоприличието. Ако Русия действа в нарушение на тези ценности, Вашингтон може и трябва да й посочи това. Но американските лидери трябва също така без колебание да се придържат към прагматизма и реализма, които са от съществено значение за намаляване на напрежението, предотвратяване на ескалацията на разногласия до кризи и отстояване на основните американски интереси.

Всички споразумения за стратегическа стабилност, които Вашингтон и Москва подписаха по време и след Студената война, щяха да бъдат невъзможни, без тези държави да покажат волята и желанието да обсъдят открито и честно проблемите.

Същото може да се каже и за днес, отбелязва The Financial Times.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!