В Гърция падна най-силният снеговалеж за последните 12 години. Тежките зимни условия предизвикаха спиране на тока, смущения в транспорта и поставиха в капан десетки хора в домовете им, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Студен фронт обхвана цялата страна от събота, в резултат на който температурите в северната част на страната паднаха до -20 градуса по Целзий. В Атина падна сняг след период на необичайно топло време. Снеговалежът е „най-силният по отношение на интензитет и обем от 12 години насам. Това съобщи ръководителят на Националната метеорологична служба на страната Теодорос Колидас

В град Капандрити, на няколко километра северно от столицата, снегът затрупа пътища и превозни средства.

Настоящият снеговалеж в Гърция причини спиране на тока в континенталната част Гърция и на острови край източния бряг, които бяха застигнати от силни ветрове, съобщи операторът на главната електрическа мрежа. Най-малко шестима души са подали сигнал за бедствие в снега, съобщиха от пожарната.

Властите за кратко затвориха участъци от магистрали и призоваха гражданите а да избягват пътуванията. Метеорологичната служба издаде предупреждение за опасно време, тъй като се очаква студеният фронт да се задържи в страната до сряда, преминавайки на юг, включително към средиземноморския остров Крит.

Вчера бяха сериозни затрудненията с придвижването в Южна България, но до пълно затваряне на пътища не се стигна. Според шофьори обаче редица трасета са останали недобре почистени. На места снегът и поледиците причиниха и катастрофи. На магистрала „Тракия” се образува опашка от тирове.

На ГКПП „Кулата“-„Промахон“ българските граждани трябва да представят отрицателен PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. На пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест. Те ще бъдат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес. Тази мярка ще се прилага до 22-ри февруари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!