Гърция

Гърция навлиза в нов етап от разхлабване на мерките срещу коронавирусната зараза. От понеделник заработват кафенета, баровете и заведенията за обществено хранене. Пак от понеделник се разрешават пътуванията до всички гръцки острови, отново може да се ползват яхтите, отварят отделни спортни съоръжения, по-специално районните басейни.

Зам-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас заяви в неделя, че процесът на поетапно отваряне на икономиката като цяло „преминава гладко“.

По принцип гърците могат да пътуват с фериботи до островите Крит и Евбея от 18 май. Хардалиас представи новите санитарни правила при пътуванията с фериботи, а също с кораби по международни маршрути, например между Гърция и Италия. Пътниците ще трябва да спазват разстоянието от 1,5 м при качване, слизане и във всички помещения на плавателния съд. Всяка каюта може да се ползва само от един човек с изключение на семействата, които могат да бъдат до четирима души. В каютата се допускат инвалиди с придружаващите ги лица. Максималният брой превозвани пътници трябва да бъде 50% от общия брой места, посочени в сертификата за безопасност на плавателния съд, или 55%, ако на плавателният съд има каюти.

Преди качването се мери температурата на пътниците, които ще попълват и анкета за здравословното си състояние. Отговорност за това ще носят корабните компании. Пътниците и членовете на екипажите трябва да носят маски. По местата в закритите помещения на фериботите пътниците трябва да седят по специална схема (едно заето място, а съседните – празни).

Денонощно работещите хотели и къмпинги ще отворят врати на 1 юни, а сезонните хотели на 15 юни.

Строги санитарни мерки са предвидени и за кафенетата, ресторантите и баровете. В заведенията за обществено хранене ще има само по един клиент на 2 квадратни метра обща площ. Минималното разстояние между масите в зависимост от разположението на столовете трябва да бъде от 70 см до 1,70 метра.

На първия етап е разрешено да има маси само на улицата. Максималният брой на маса е 6 души. Няма обаче никакви ограничения за броя на хората при семейства с непълнолетни деца.

Планът да поетапното отпадане на ограниченията в Гърция бяха обявени на 28 април от премиера Кириакос Мицотаки. Ситуацията в Гърция с коронавируса е сравнително благоприятна. Броят на заразените е 2878 души, повечето от които са оздравели. Починалите са 171 души.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!