Гърция, море, почивка, карантина

Гърция подготвя междуправителствено споразумение с редица държави, в опит да спаси туристическия сезон.

Вече е постигната договореност с Израел за седмичен полет от началото на юли или малко по-рано.

В момента властите преговарят с Русия, Германия, Австрия, Кипър, Дания, Норвегия, Чехия и Австралия, където пандемията е овладяна ефективно, както в Гърция.

Залага и на споразумения с балкански страни, като България, Румъния и Северна Македония, тъй като туристите предпочитат Халкидики за почивка всяка година и могат да стигнат до туристическите курорти в Северна Гърция по шосе.

Но ще има условия за туристите; PCR-тест 72 часа преди пристигане в страната, както и завръщащият се турист да не влиза в карантина в страната си при връщане.

Ако има държави, които изискват тест и когато туристът напусне южната ни съседка, тогава Гърция ще го обсъжда със съответната държава.

Целта е да се постигнат споразумения със страни, които се считат за „тежки портфейли“ в туризма.

Затова споразумения се обсъждат и с Германия и Австрия. Германските туристи оставиха почти 3 милиарда евро през миналия сезон в Гърция.

Обектите за сезонно настаняване в страната ще отворят или на 8, или на 15 юни. Правителството подготвя и данъчни стимули, които да направят страната конкурентоспособна.

Сред тях е намалението на ДДС за фериботни и самолетни билети от 24% на 13%, Освен това се обмисля премахването на таксата за настаняване на хотели.

Днес окончателно ще стане ясно при какви условия как туристите ще влизат в Гърция.

Припомняме, че организираните плажове ще бъдат отворени през уикенда, а от 25 май ще бъде разрешено свободно движение до всички острови.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук