Гърция мерки коронавирус

Гърция удължи част от ограничението за заключване до първата седмица на новата година, съобщи Keep Talking Greece. Училища, съдилища, ресторанти, развлекателни и спортни дейности, включително ски курорти, ще останат затворени до 7 януари 2021 г., съобщи в понеделник правителственият говорител Стелиос Пецас.

Нощният комендантски час ще остане в сила, както и забраната за преместване от местоживеене в регионална единица в друга регионална единица.

Забраната за митинги се удължава, докато работата от разстояние се поддържа при същите темпове.

Пецас заяви, че правителството ще обяви пътна карта за постепенното отваряне на църкви, магазини и фризьорски салони по-късно през седмицата.

„С толкова голям брой интубирани и заети легла на интензивното отделение натискът върху националната здравна система остава и при тези обстоятелства всяко връщане към нормалното състояние ще бъде по-бавно, постепенно и безопасно“, добави Пецас.

По-рано днес здравният министър Кикилиас, който досега не виждаше никакъв проблем в здравната система и болниците, призна натискът върху болниците и допълни, че 85% от леглата на интензивните отделения са заети.

Пецас и Кикилиас послужиха като предшественици на предстоящото интервю на премиера Кириакос Мицотакис тази вечер по телевизия „Aлфа“.

Първоначалният план на правителството беше Мицотакис да се обърне към нацията миналия четвъртък, като обяви пътна карта за известно отваряне на икономиката и евентуално удължаване на блокирането. Само че тогава плановете за PR-акция „спукаха гума“ след публикуването на снимката на премиера, заедно с петима мотоциклетисти без маски и спазване на социално дистанциране.

Сега всички недоумяват какво ще каже премиерът в интервюто си тази вечер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!