Гърция

Гръцкото правителство е решено да наложи строг контрол върху спазване на мерките, които ще важат от събота – вход на обществени места със зелени сертификати.

От неваксинираните ще се изискват отрицателни тестове навсякъде с изключение на хранителните магазини, аптеките и църквите.

Собствениците на търговски обекти настояват за помощи, за да не фалират до месец. От големите търговски вериги предупреждават, че на входовете ще се образуват опашки при проверка на сертификатите и пак ще има риск от заразяване.

Работещите в малките магазини са категорични, че проверката на сертификатите не е тяхно задължение. Заведенията очакват рязко да спадне оборотът, защото 40% от гърците не са ваксинирани.

8000 полицаи денонощно ще проверяват и налагат глоби при нарушения.

Заведенията за услуги- фризьорски салони, козметични центрове работят денонощно, за да обслужат до събота неваксинирани клиенти.

Без тестове ще се влиза и в църквите – за гърците е по-важно да отидат на литургия, отколкото да си купят нови дрехи, аргументира се министър Георгиадис.

Новите мерки бяха обявени във вторник. Ден след това стотици здравни работници се събраха на протест в центъра на гръцката столица. Те се обявиха срещу задължителните ваксинации за работещите в медицински и социални заведения.

Здравните синдикати заявиха, че не се противопоставят на ваксините, но възразяват срещу задължителния им характер.

Ваксините срещу коронавируса са изискване за работещите в здравния сектор в Гърция и работещите в домове за възрастни хора.

Около 61% от населението на Гърция е напълно ваксинирано.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!