Имаме данни за обръщане тренда на пандемията, съотношението между новозаболели и постъпили в болница е различно отколкото в предишни пикове на пандемията. Това каза на брифинг заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

„Три са въпросите, които ще коментираме. Първият е за зеления сертификат и допълнителните мерки. Вторият е за това, дали имаме решение за издаване на зелен сертификат за хората, които са преболедували, и издаване на същия на база антитела. И третият – протиповоказанията за поставяне на ваксина. По първия въпрос отчитаме, че зеленият сертификат работи добре на този етап и дава резултат“, посочи Златанов.

„Имаме данни за обръщане тренда на пандемията. Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Съотношението между новозаболели и постъпили в болница е различно отколкото в предишни пикове на пандемията. При много заболели имаме по-малко хора, настанени в лечебни заведения. Със зеления сертификат отчитаме, че работят много дейности, които при локдаун биха били спрени“, заяви още той.

„Имахме в понеделник широка среща с всички РЗИ-та. Впечатлението на всички тях е, че мерките се спазват, приема се сертификатът и се прави организацията, така че той към момента работи и дава резултат – спира веригата на разпространение на вируса. Много хора, които оставаха като скрита заболяемост, сега се позволява да бъдат диагностицирани навреме и изолирани“, добави Златанов.

„Търсим решение много активно за сертификата с антитела. То ще бъде на база експертни становища, а не политическо. Искаме да вземем становищата на всички експертни съвети, опита, който имат някои страни в Европа и света, за да сме убедени, че ако вземем това решение, то ще бъде безопасно и няма да застраши епидемиологичната обстановка в страната“, допълни Златанов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук