Венцислав Мутафчийски
На снимката: На снимката: ген. Венцислав Мутафчийски

Нямаме регистриран случай на заразен с COVID-19 към този момент, съобщи на редовния брифинг на кризисния щаб тази сутрин началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски. В Европа, за 24 часа, единствено в Италия се наблюдава скок на случаите.

От думите му стана ясно още, че всичките 22 проби, изследвани вчера, са отрицателни, а днес предстои да бъдат изследвани 10.

„В последните часове няма обработени нови проби – посочи още ген. Мутафчийски – 10 проби са заложени във ВМА, към 7.30 часа тази сутрин в Националната референтна лаборатория все още нямаше пристигнали проби от страната.“

В събота контролните изследвания, извършени при междулабораторен обмен на 2 отрицателни проби, също потвърждиха, че у нас няма доказан случай на COVID-19.

„Илюзия е да се смята, че коронавирусът ще ни подмине, но всеки ден, в който нямаме положителен резултат, е спечелен ден. Прегради и граници пред вируса, който се разпространява по въздушно-капков път, няма“ – заяви началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб.

В Европа, за 24 часа, единствено в Италия се наблюдава скок на случаите – с около 450. Там броят на заразените с новия коронавирус вече е равен на броя на заразените от целия континент. Само в Италия има над 1150 случая. За цяла Европа са около 1700.

„Прави впечатление задържането на тенденцията в редица държави в Европа, в които има по един случай и нито един допълнителен, а вече минаха повече от 4 дни. За нас това представлява интерес. Техните резултати би трябвало да бъдат препотвърдени по инструкция от ЕК в референтните лаборатории в Нидерландия и Германия“, заяви началникът на ВМА и добави, че при първи положителни проби у нас също сме задължени да поискаме препотвърждение от международна лаборатория.

Генералът поясни, че използваният метод на изследване дава и грешки и за това е необходимо да има препотвърждение. По тази причина проби у нас се изследват контролно на други места.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!