Вежди Рашидов
На снимката: Вежди Рашидов

След дадената почивка и председателския съвет, на който отново не се стигна до общо решение, депутатите подновиха дебатите за избора на председател на Народното събрание.

ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и „Български възход“ издигнаха кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание, обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, като посочи, че на председателския съвет е било създадено мнозинство именно около номинацията на Рашидов.

„Десет пъти гласувахме за 3 дни без резултат. Всички сме единодушни, че така се блокира парламента и трябва да намерим решение. Така отваряме пътя на едноличната власт в България и излагаме народа си на риск през зимните месеци“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в началото на заседанието.

По думите й всички са единодушни, че трябва да се намери изход от ситуацията.

„Трябва да проявим минимум разум, за да тръгне парламентът и за да кажем, че като парламентаристи твърдо заставаме пред парламентарната република. Упълномощена съм от мнозинството в председателския съвет да обявя кандидатурата на Вежди Рашидов, като най-възрастен депутат за председател“, подчерта Нинова от името на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

След изказването на Нинова от „Продължаваме промяната“ поискаха 15 минути почивка, което пък създаде допълнителен спор в залата.

След 30 минути спорове нарушаващи добрия тон, Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-то Народно събрание със 139 гласа „За“, 73 гласа „Против“, и 27 „Въздържал се“.

„Ще жертвам част от своите останали години в името на българския народ. Не е честно три дена ние да се шегуваме с народа. Парламентът не е сатиричен театър. Ние сме тук да работим, да спорим и да излезем с правилно решение. Да престанем да си ръкопляскаме, да се хванем за работа“, каза Рашидов след гласуването.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук