Йенс Шпан, Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп и германският здравен министър Йенс Шпан

Германският здравен министър заяви, че разработването на ваксина срещу коронавируса може да отнеме „години“, след като Доналд Тръмп прогнозира, че тя може да бъде получена до края на 2020 г.

„Щях да се радвам, ако беше възможно да постигнем това за няколко месеца“, заяви Йенс Шпан късно в неделя по телевизия ARD.

„Но това може да отнеме години, тъй като, разбира се, може да има неуспехи, както видяхме с някои други ваксини“, каза той. „Разработката на ваксини е една от най-трудните задачи в медицината.“

Тръмп, който възобнови кампанията си за преизбиране в неделя, беше по-оптимистичен.

„Много сме уверени, че ще имаме ваксина в края на годината или до края на годината“, каза той за Фокс Нюз.

„Лекарите биха казали: „не бива да казвате това“. Ще кажа това, което мисля“, каза той.

Той отбеляза, че от административна гледна точка здравните органи на щатско и федерално ниво в страната „работят възможно най-бързо“, за да одобрят необходимите правила и разрешителни, включително разрешенията за употреба на определени лекарства.

През март ваксина за коронавируса едва не скара САЩ и Германия. Германският външен министър Хайко Маас отправи в „Туитър“ остра критика към американския президент, че се опитва да получи „изключителни права“ върху възможна ваксина, разработвана от германска фирма. Други немски политици пък заподозряха президента Тръмп, че се опитва да впрегне ситуацията с ваксината за коронавируса в полза на кампанията си за преизбиране на президентския пост.

„Немски изследователи са лидерите в разработването на ваксини, те участват в световно сътрудничество. Не можем да позволим на други да постигат своите научни резултати изключително за себе си. Можем да победим # COVID-19, ако действаме само заедно, а не един срещу друг“ – поясни Маас в интервю за медийната група „Функе“.

Германският външен министър обяви, че правата за изследване за ваксина срещу коронавирус не се продават, след като се появиха информации, че Доналд Тръмп иска САЩ да купят правото на изключителен достъп до потенциална ваксина, разработена от немска биотехнологична фирма.

Позовавайки се на източници, близки до германското правителство, вестник „Ди Велт“ по-рано съобщи, че Тръмп е предложил „милиард долара“, за да осигури изследванията за ваксина от немската биотехнологична фирма CureVac да бъдат „само за САЩ“.

„Германия не се продава“, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер пред телевизия ARD, реагирайки на тези информации.

CureVac заяви в изявление в неделя, че „се въздържа от коментар на спекулации и отхвърля твърденията за оферти за придобиване на компанията или нейната технология“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!