Преспанският договор, с който се слага край на 27-годишен спор за името на Република Македония, влиза за ратификация в гръцкия парламент.

Във вторник договорът бе одобрен от парламентарната комисия по външна политика и отбрана.

В края на дебатите в комисията външният министър Йоргос Катругалос заяви, че „очаква национално отговорно поведение и искреност от страна на всички политически партии“.

„Няма само една и само гръцка Македония. Гръцка Македония си е гръцка. Съществуват много Македонии, които много ясно се определят от Букурещкия договор. Когато чуваме да се твърди, че „Македония е една и тя е гръцка, това се възприема като иредентизъм“, каза от своя страна депутатът от управляващата партия на премиера Алексис Ципрас СИРИЗА Никос Филис.

На 11-ти януари споразумението бе одобрено от македонския парламент, който гласува с необходимите две трети мнозинство всички конституционни промени предвидени в Преспанския договор.

„За“ промените гласуваха 81 народни представители.

За четвъртък в Гърция се организира протестен митинг срещу споразумението с Македония.

Една от националистическите организации в Гърция, призова гражданите да не позволяват парламентът да работи в сряда и четвъртък, в знак на протест срещу одобрението на споразумението.

Припомняме, че на 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония.

Първата част от споразумението се отнася до разрешаването на различията около името и добросъседските отношения.

Втората част се отнася до увеличаването на сътрудничеството между Гърция и Македония, дипломатическите отношения, партньорството в международните и регионалните организации, икономическото сътрудничество, както и това в областта на образованието, науката, здравеопазването и полицейското партньорство и това в областта на отбраната.

Третата част от Договора засяга начина за разрешаване на споровете.

На 16-ти януари правителството на Алексис Ципрас оцеля след поискания вот на доверие от парламента.

151 депутати в 300-местния парламент гласуваха доверие на кабинета.

Сред тях бяха няколко народни представители от парламентарната група на партия Независими гърци, която се разцепи по темата за вота, както и един депутат от партия Потами. Така правителството на СИРИЗА преодоля сериозна пречка пред опитите им да прокарат в парламента Договора за новото име на Македония.

Проектозаконът за одобрение на Преспанския договор, който днес влиза в гръцкия парламент, е с дата от 18 януари 2019г. и е подписан от Алексис Ципрас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!