протести в София

Мирно приключи многохилядният протест в столицата снощи, който започна веднага след речта на държавния глава пред Президентството.

За днес са планирани два протеста в центъра на София- единият започва в 15 часа, а вторият в 18.30.

протести в София

Снощи гражданите, сред които имаше представители и на левицата, и на десницата се преместиха пред сградата на Министерски съвет, след което поеха на шествие по улиците и булевардите в централната част на София. Те скандираха „Оставка“ и възгласи срещу „управлението на мафията“.

Множеството стигна  сградата на Съдебната палата, след което се върна отново на цар „Освободител“.

Гражданите достигнаха до сградата на парламента, която беше обградена от плътен кордон от полицаи.

 

 

 

След това хората се отправиха към Софийския университет и достигнаха до Орлов мост, където блокираха движението.

Първоначално протестите бяха два- единият срещу беззаконието и безобразното отношение срещу бившия правосъден министър Христо Иванов от охранители на  НСО пред резиденцията на Доган на „Росенец, а вторият- срещу действията на прокуратурата и акцията в сградата на президентството.

протести в София
на снимката: Мая Манолова се включи в протестите в София

Постепенно хората се обединиха в един общ протест.

Акцията на „Дондуков” 2

По-рано през деня прокуратурата влезе в сградата на Дондуков 2.

Двама близки сътрудници на държавния глава бяха арестувани за 24 часа. Това са секретарят по правните въпроси Пламен Узунов и съветникът по сигурността Илия Милушев. По-късно стана ясно, че е задържан и бизнесменът Пламен Бобоков. Бобоков и Узунов са обвинени за търговия с влияние.

От Габрово главният прокурор Иван Гешев обясни, че става въпрос за две досъдебни производства – едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние.

След 18.00 часа президентът Румен Радев излезе пред събралите се граждани и отправи сериозни критики към управляващите. С призива „Не на страха! Ще си върнем България! Мутри – вън!“- държавният глава призова хората да се обединят срещу „мафията от изпълнителната власт”.

протести в София
на снимката: президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!