Христо Иванов, плаж
Един от гардовете на плажа избутва Христо Иванов

Очаква се днес управляващите да внесат промени в Закона за НСО. С тях директорът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия ще ползва държавна охрана. В момента това се прави от комисия, в която влизат шефовете на НСО и ДАНС и главният секретар на МВР. За готвените промени първи съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

В извънредно изявление в сряда президентът призова Националната служба за охрана да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Реакцията дойде след скандала на плаж „Росенец“

Повод за изявлението му беше инцидента, при който бившият правосъден министър от кабинета „Борисов-2“  Христо Иванов отиде на плаж „Росенец” където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха. Охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа

Първоначално от НСО обявиха ,че това не са техни служители, но впоследствие държавният глава заяви точно обратното.

Румен Радев заяви, че охраната на Росенец е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!