Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

Достъпът на България до терминала за втечнен газ край Александруполис е от изключително значение за страната ни, не е ясно обаче защо се бави изграждането му. Това заяви специално за ДЕБАТИ. БГ енергийният експерт Христо Казанджиев по повод днешното финализиране на процеса за достъп на страната ни до 20% в газовия терминал.

По думите му е много важно терминалът да бъде изграден възможно най-скоро, за да се реализира най-накрая диверсификацията на доставките на газ за страната ни.

„Но този проект наистина за България е стратегически. Не че към настоящият момент нямаме възможност за диверсификация на доставките през Турция, но за съжаление опити в тази посока към настоящия момент от страна на българската държава като че ли не се правят може би поради факта, че Турция се въздържа от  доставки на природен газ за България, въпреки че има тази възможност. Причината вероятно е свързана с двустранните взаимоотношения в сферата на природния газ между Русия и Турция, но България вече има реални възможности за диверсификация на източниците на природен газ, в това число и на доставки на реални количества физически обеми природен газ през терминала в Мраморно море ,който има необходимият капацитет“, добави Казанджиев.

 

Освен изграждането на терминала край Александруполис от особено значение за страната ни е и изграждането на междусистемната връзка Стара Загора- Комотини, която се бави с години, напомни Казанджиев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!