Петя Славова, председател на надзорния съвет и мажоритарен акционер в „Инвестбанк“ АД

„Инвестбанк“ твърди, че е извършила напълно законно превода на милионите от Венецуела, за които се подозира, че са незаконно изнесени от венецуелския диктатор Мадуро. Това стана ясно от изявление на банката в четвъртък, разпространено до медиите.

Преди ден след изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на спецслужбите в парламента се разбра, че държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela (PDVSA) е превела 60 милиона евро по доверителна сметка на български адвокат в българска банка.

Неофициално беше съобщено, че парите са засечени по сметка на малка българска кредитна институция, а след това „Капитал“ писа, че става дума за „Инвестбанк“. Главният прокурор Сотир Цацаров не назова името на финансовата институция, но изрично подчерта, че няма подозрения върху банката, защото сметката е открита по законен път. От друга страна, стана ясно, че в нея тече проверка на ДАНС.

„Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC (службата на САЩ по икономическите и търговски санкции, б. р.)“, посочва „Инвестбанк“.

Банката уточнява, че „няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки“. „Преди средствата да постъпят в „Инвестбанк“, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки“, допълват от финансовата институция.

В изявлението се казва, че входящите и изходящите преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ, включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Банките кореспонденти са правили задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведените международни санкции.

Банката на Петя Славова твърди, че извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които финансовата институция има представени товарителници. В сряда и председателят на комисията за контрол на службите в парламента – Димитър Лазаров от ГЕРБ, също каза, че основанието за превода е било купуване на храна за хуманитарни нужди.

По неофициална информация на сайта „Биволъ“ доверителната сметка, в която са отишли парите, е открита от адвокат Цветан Цанев, но до момента той не е дал изявление във връзка със замесване на името му в скандала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!