На снимката: Външните министри на Китай и Иран Ван Ий и Мохамад Джавад Зариф

Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и Ван Ий подписаха в Техеран 25-годишен договор за стратегическо и търговско сътрудничество, който се обсъждаше от няколко години, съобщават световните агенции.

Предложението за това споразумение беше направил китайският президент Си Цзинпин по време на посещение в Иран преди пет години. Тогава Техеран и Пекин се договориха да изработят пътна карта за реципрочни инвестиции в сферите на транспорта, пристанищата, енергетиката, индустрията и услугите.

Документът, определян като „пълна пътна карта“, съдържа политически, стратегически и икономически клаузи, заяви по-рано говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде. Не се съобщават подробности за съдържанието на договора.

Последните акценти по него са били уточнени днес по време на срещата между Ван Ий и Али Лариджани, съветник на иранския върховен лидер Али Хаменей, който е също така специален представител на Ислямска република Иран за стратегическите отношения с Китайската народна република, съобщи официалната агенция Ирна.

Подписването на този договор показва, че Техеран дава приоритет на отношенията със страните от Изтока, което за Иран са Китай, двете Кореи, Индия, Япония и Русия, отбелязва АФП. Това следва насоките на Хаменей, дадени през 2018 г. и означава скъсване с един от популярните лозунги на Ислямската революция през 1979 г.: „Нито Запад, нито Изток, Ислямска република!“.

Проектът за подписания днес договор датира още от посещението на китайския президент Си Цзинпин в Техеран през януари 2016 година. Тогава той и иранския му колега Хасан Рохани решиха да подобрят двустранните връзки.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!