Мохамад Джавад Зариф
На снимката: външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф

Техеран предупреди Анкара да се въздържа от военни действия на територията на Сирия, гласи позиция, публикувана на страницата на иранското Министерство на външните работи.

В нея се казва, че външнополитическото ведомство „следи стриктно новините, предизвикващи безпокойство, за възможно навлизане на сили на Турция на територията на Сирия“. Подчертава се, че ако подобна стъпка бъде предприета, тя не само, че няма да премахне загрижеността на Турция за сигурността в региона, но ще доведе до големи материални и хуманитарни загуби.

Техеран се обяви против какъвто и да е вид военни операции и е готов да съдейства за установяването на незабавен контакт с Турция и Сирия за разрешаване на възникналата ситуация по мирен път.

Иран е против турска военна операция в Сирия, заявил външният министър Мохамед Джавад Зариф в телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

„Зариф се противопостави срещу военните действия, призова за зачитане на териториалната цялост на Сирия и националния суверенитет, подчерта необходимостта от борбата срещу тероризма и от установяването на стабилност и сигурност в Сирия“, гласи изявление, цитиращо казаното от иранския външен министър.

Предупреждението идва след новината, че Турция е нанесла удари от въздуха срещу щаб на кюрдски отряди в североизточната сирийска провинция Ал Хасеке. По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че американските войници в района на предстоящата офанзива вече са се изтеглили.

Кюрдските отряди казаха, че американците не са спазили договорката си с тях, постигната докато бяха съюзници в Сирия. Те оцениха изтеглянето на американците като „наръгване в гърба“.

Същевременно държавната сирийска телевизия съобщи, че турски самолети са ударили позиции на кюрдските милиции край село в покрайнините на Ал Маликия. Все още няма потвърждение на ударите от турска страна, нито данни за жертви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!