Ирина Недева
На снимката: Ирина Недева

Фактът, че разследване на Министерството на вътрешните работи не установи полицейско насилие, упражнено срещу журналиста Димитър Кенаров по време на протестите на 2-ри септември, показва безнаказаност и вреди на имиджа на страната. Това заяви председателят на АЕЖ – България и дългогодишен журналист в БНР Ирина Недева в специално интервю за ДЕБАТИ.БГ

Ако посегателствата над журналисти, независимо от кого, включително от органи на реда, не биват разследвани и разпознавани като проблем, значи в страната има проблем с демокрацията. Това е причина имиджът ни да се влошава, аргументира се тя.

Освен този казус, тя очерта и още няколо събития и тенденции, важни за медийния сектор. „Едно от тях са продължаващите форми на натиск върху независимостта на журналистиката, както и вербални атаки от страна на политиците към журналистите, както и стилът на омаловажаване на журналистите като цяло. Кулминацията на това беше поставянето им в една особена позиция в новата сграда на Парламента без реален достъп до народните представители“, разяснявава председателят на АЕЖ – България.

Макар и бедна откъм публични събития, в тази година, доминирана от темата за коронавируса, не липсваха и медийни размествания. Една от тях е окрупняването на медийна собственост и по-конкретно – продажбата на Нова телевизия.

 Ако промяната на собствеността води до това професионално и качествено работещи журналисти , които правят сериозни разследвания, да отпадат от определени медии – това вече е знак, че промяната на собствеността се прави с друга цел, заяви Недева.

Ирина Недева е и специален представител в международната асоциация АЕЖ по за противодействиет на фалшивите новини и пропагандата. Как може този проблем да бъде решен не само на българско, но и на европейско ниво и до каква степен това трябва да е обвързано с финансирането по оперативните програми – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!