Ицо Хазарта
На снимката: Христо Петров

Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Това каза Ицо Хазарта днес във Фейсбук профила. Изказването му е по повод решението българските музиканти да получат помощи поради усложнената епидемиологична обстановка.

„Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а не „помощи‘) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години.” написа още Хазарта по повод на решението, взето на днешната среща на Бойко Борисов с представители на музикалния бранш.

Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже, заяви рапърът.

На днешната среща беше решено да бъдат отпуснати 4 267 000 лева, които да отидат при 1000 български музиканти на свободна практика. Така те ще получат по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях. Това се равнява на 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като еднократна помощ в условията на пандемията.

Била обсъдена и идеята за задължителна квота за излъчване на българска музика в медиите, което Ицо Хазарта определя като „спасителният пояс на всички некадърници”.

Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат. Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии“, написа Хазарта във Фейсбук страницата си днес.

Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а…

Публикувахте от Ицо Хазарта в Събота, 6 март 2021 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!