На снимката: Ивайло Мирчев

„Демократична България“ не е поредното превъплъщение на „Синята коалиция“ и Реформаторския блок, както много хора смятат. Имаме потенциал да запълним липсата на мощна проевропейска коалиция. Това коментира Ивайло Мирчев, част от Изпълнителния съвет на „Да, България“, специално за ДЕБАТИ.БГ.

Самото СДС и съдбата му разочарова изключително много хора. Те не вярват, че е възможно, след провала на тази партия, на която дадоха надеждите си в началото на 90-те, да бъде формирана голяма и мощна партия с проевропейска насоченост.  Хубаво е, че все пак българите са про ЕС и НАТО, за да може поне в обществен план да не правим завои към Евразия, коментира той.

По думите му никой в коалицията, освен ДСБ, няма общо с предишни полититичеки конфигурации. Именно в това се крие потенциалът й.

Това се отнася както за „Зелено движение“, така и за „Да, България“, която е фундаментът на „Демократична България“, така че спокойно може да кажем, че общността е същата, но политическото представителство и подход са доста по-различни.

Той акцентира, че резултатът на последните изборите е бил рекорден. Отрече да има раздробяване на дясното пространство.

ДБ е полето в център-дясно, което представлява  разумните хора в обществото ни. Ако кажем, че дясното пространство е раздробено, то нека да кажем и кои са другите политически сили в дясното пространство, които са част от това раздробяване, защото аз такива не виждам. Ако това са д-р Москов с Ненчев от БЗНС – това не е сериозно.

Докъде ще стигат компромисите по отношение на БСП при сформирането на правителство; как ще си партнират с „Продължаваме промяната“, които бяха поканили в листите си и какво очакват от предстоящите избори – четете ТУК цялото интервю.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!