Абитуриентските балове в страната няма да бъдат разрешени, стана ясно от интервю на здравния министър Кирил Ананиев пред БНТ.

„Балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса. Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат, след като мине фазата на разпространение“.

абитуриенти

Все пак на абитуриентите беше разрешено да се изпратят, след писмо на две зрелостнични и последвалата им среща с премиера Борисов.

Новината, че няма да има балове не е изненада, след като вчера министър-председателят бе изненадан, когато журналистка го информира, че абитуриентите не спазвали изискванията за социална дистанция по време на изпращанията си.

абитуриенти

„С абитуриентите се разбрахме. Ако продължават в този дух, ще ги забраним тотално баловете. Повтаряхме го многократно – спазвайте мерките. Трябва да се намерят тези, които не спазват разпоредбите, да се говори с тях и да им се обясни, че ако не се спазват правилата, отново отменяме и затваряме всичко”, посочи Борисов.

Двете момичета писаха писмо на премиера, в което го молят да бъде разрешено провеждането на изпращане на учениците от 12-и клас за учебната 2019-2020 година в цяла България.

абитуриенти

„Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12, и да изпратим уважително изминалите години“, отбелязват в писмото си до премиера Борисов зрелостниците.

Те специално подчертават, че изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал.

„Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това“, се посочва още в писмото  на ученичките.

абитуриенти

По време на разговора в Министерския съвет двете момичета отново изразиха желанието на своите съученици да проведат в двора на училището си тържествено изпращане на завършващия випуск, което се състои в края на всяка учебна година.

Заявиха още, че имат готовност и желание да предложат на своето училище различен подход за завършването тази година, с което едновременно да бъде спазена традицията и да се съблюдават противоепидемичните мерки.

абитуриенти

В събота обаче, въпреки извънредната епидемична обстановка, няколко класа абитуриенти за пореден си организираха превърналото се в традиционно събиране пред храм-паметника „Св. Александър Невски” в столицата.

С традиционното броене от 1 до 12 зрелостниците отпразнуваха дипломирането си и предстоящия край на учебната година, която ще завърши дистанционно. Въпреки присъствието моторизирани полицаи, най-шумните от тях дори се показаха от прозорците на автомобилите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!