Гласуване НС

Парламентът отхвърли правителство с първия мандат на ГЕРБ. Това стана след повече от три часа ожесточени дебати и с гласовете на всички парламентарни групи извън партията на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Изненадата дойде от редиците на ДПС, защото от парламентарната група на движението 30 депутати подкрепиха предложението, а 14 послушаха призива на почетния председател Ахмед Доган, а не на съпредседателя на движението Делян Пеевски, и гласуваха против кабинет.

Всички депутати от ГЕРБ-СДС – 68, гласуваха „за“. Общо 30 от ДПС бяха „за“, а 14 – „против“, един се въздържа. Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От „Възраждане“ всички 38 народни представители бяха против. „Против“ гласуваха и всички присъстващи 17 депутати от „БСП за България“. Против гласуваха и всички 16 депутати от ИТН и 13-те народни представители от „Величие“. Двамата независими народни представители също бяха против.

„Решението за избиране на министър-председател не е прието и с това е изчерпана конституционната процедура във връзка с указа на президента за избор на министър-председател, поради което следващите две решения не следва да се гласуват. С това дневния ред на днешното заседание е изчерпан“, каза председателката на Народното събрание Рая Назарян и закри заседанието.

В Народното събрание, освен депутатите, присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илиана Йотова, премиерът Димитър Главчев, както и представителите на религиозните общности в страната, включително и новоизбраният патриарх Даниил.

Разрив в ДПС

Тази сутрин стана ясно, че има разрив в ДПС. Почетният председател и основател на партията Ахмед Доган и посоченият от него за председател на партията Делян Пеевски влязоха в противоречие относно подкрепата за правителство.

„Има предложение, мога да кажа директно разпореждане на почетния председател на ДПС Ахмед Доган депутатите от Движението да не гласуват днес в парламента за кабинета на ГЕРБ-СДС с кандидат-премиер Росен Желязков“, съобщи пред Би Ти Ви народният представител от ДПС Рамадан Аталай.

Аталай цитира имейл, който почетният председател на ДПС е написал до Делян Пеевски. Той гласи „Според ситуацията ДПС трябва да има ясно изявени председатели, както за партията, така и за парламентарната група – Чакъров и Пеевски. Което значи съпредседатели в преговорния процес, общи решения с два подписа, евентуално коалиционно правителство. Всичко трябва да се легитимира, подкрепя с подпис на двамата съпредседатели“.

По-късно Пеевски отговори, че той и партията ще се съобразят с гласа на избирателите, които, по думите му – искали правителство, но по-късно стана ясно, че 14 от депутатите на ДПС не са го послушали.

Припомняме, че в дните след изборите в редиците на ДПС бяха предприети редица промени. На 25 юни от оставка като депутат подаде Филиз Хюсменова. Нейният аргумент беше слабото представяне на партията във Варна. На следващия ден от парламентарната група бе изключена и Айсел Руфад, а едновременно с това тя бе свалена и от поста на областен координатор на движението в Шумен. Като причина също бяха посочени „лоши изборни резултати“ в областта и в Турция. На 28 юни се разбра, че областната структура на ДПС в Пловдив е свалила доверието си от Рамадан Аталай. Отново заради изборните резултати.

Рамадан Аталай: Има разпореждане на Доган депутатите от ДПС да не гласуват за кабинета „Желязков“ (ОБНОВЕНА)

Росен Желязков: Задачата ни е да възстановим ефективното управление

Предложеният от мен състав на проектокабинет с мандата на ГЕРБ-СДС цели да възстанови ефективното управление, заяви номинираният за министър-председател Росен Желязков, в началото на дебатите. Предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат, допълни той.

За преодоляване на тази тенденция аз предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат и приоритети за защита и развитието на националните ни интереси, в това число чрез принадлежността на България към европейската ценностна система, базирана на равноправното ни членство в ЕС и НАТО, посочи кандидатът за премиер.

Представих структура и състав на кабинета без осигурено мнозинство, нито политическо, нито плаващо, отбеляза Желязков.

Кандидатът за премиер посочи още и конкретни ресурси за справяне с безработицата, обвързани с квалификация или сертифициране на работни умения, привличане на работна сила от българските диаспори и трети страни.

По думите му една от основните функции на партиите е да излъчват политически подготвени професионално компетентни хора, които да материализират общественото доверие с резултати.

„Затова предложеният от мен състав на Министерски съвет не е от поредните, а е от проверените министри. Затова поемам ангажимент, че ако получим доверие, ние и моите колеги ще работим усърдно, честно и почтено за това България да си върне самочувствието и уважението“, заяви той.

Преди това Теменужка Петкова представи неговата кандидатура за министър-председател, като посочи, че той притежава изключително високи нравствени и професионални качества и се отличава с диалогичност. Петкова посочи, че ако Желязков бъде избран, ще бъде наистина достоен премиер на България.

Денков: Предлага ни се правителство от типа „забравете за бъдещето“

„Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски, коментира председателят на Парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков.

„Защо точно тези министри са подбрани, на какъв принцип, имаше ли изобщо преговори и, ако да, кога и с кого“, попита той. „Наистина ли ни предлагат отново същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-21 г., както и министри от 2013 г., когато Пламен Горанов от Варна се запали и загина на протест срещу правителството „Борисов 1““, добави Денков.

Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България днес, попита той. „Това даже не е правителство от типа „завръщане в миналото“, това е правителство от типа „забравете за бъдещето“. Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото повечето от неговите приоритети очевидно ни разделят“, заяви Денков.

Борисов поиска да се отива на избори

По време на дебатите, които се въртяха повече към минали събития, отколкото към бъдещи, самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов показа, че не вярва, че неговото предложение за кабинет ще мине. Той призова да прекратят гласуването и да отиват да търсят прошка от хората.

„Обръщам се към ПП-ДБ. В трудни ситуации ние се подкрепихме. Господин Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте с ДПС. Ние единствено имахме нужда от осъзната подкрепа от 10-ина депутати от вас да си понесем цялата отговорност. Искам да питам българските избиратели на кого дадоха това право? В момента имаме това зацикляне в политическата система.

Обръщам се към колегите от ДПС: „Благодаря за подкрепата!“. Вторият мандат няма да подкрепим и трети мандат няма да подкрепим, защото не е логично партии с 5-6% да доминират.

Новата силна фигура в този парламент е Костадинов и го казвам с уважение. Но видях как днес ви изкомандва и вас, и БСП и „Величие“, за което му казвам „Честито!“. Вече има мнозинство такова, да спрем да се излагаме пред хората тука – те са се наслушали на всичко. Да кажем на българските граждани, че се извиняваме и ще се явим пак пред тях. С уважение се отнасям, никого не обиждам. Да се видим след изборите. Да прекратихме гласуването и да отиваме да агитираме и да молим за прошка“.

Очевидно е, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност. Това заяви президентът Румен Радев в кулоарите на парламента, но не пожела да каже кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук