Кадиев икономика
На снимката: Георги Кадиев

Чрез ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 данъкоплатците издържат футболния отбор на кмета на Стара Загора. Същевременно страната ни е с най-ниските доходи, а цената на електроенергията на пазара е най-висока от съседните страни в момента. Това коментира депутатът от БСП Георги Кадиев в парламента по повод кризата с високите цени на тока от последните дни. 

Като мярка той предложи и да се ограничи износът на електроенергия. Депутатът даде за пример Гърция, която в момента „по технически причини“ е спряла износа на ток и в момента цената в южната ни съседка е по-ниска, отколкото в България.

Кадиев припомни още, че с основание „софтуерен проблем“ Румъния е отложила свързването си с борсата в България, с което става невъзможно страната ни балансира традиционно по-високите цени на електроенергия в Гърция с по-евтината от Северна Европа.

Служебният министър Андрей Живков обясни, че това е невъзможно, защото сме застрашени от санкции.

Припомняме, че ситуацията наложи Министерството на енергетиката да се включи на оперативно ниво и да разпореди ТЕЦ „Марица изток“ 2 да активира всички възможни мощности, за да може ликвидността на Българската енергийна борса да се увеличи.

Служебният министър препоръча да се предприемат действия за промяна в правилата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и други законодателни инициативи, за да бъде избегната подобна криза.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!