Световната здравна организация разпространи съвети как да се предпазим от коронавируса. В България вече почти две седмици са въведени рестриктивни мерки. Противно на надеждите ни, че епидемията скоро ще приключи, данните, че само за ден броят на заразените в света се е увеличил със 100 000 попарва всякакви надежди.

Всеки от нас може да направи минимални усилия, за да предпази себе си и семейството си от коронавируса.

МИЙТЕ СИ РЪЦЕТЕ ЧЕСТО

Мийте ръцете си по-често и по-внимателно от обикновено. Използвайте дезинфектанти на алкохолна основа, или използвайте сапун и вода. Миенето на ръцете убива вируса, който може да се намира по ръцете ви.

СПАЗВАЙТЕ СОЦИАЛНА ДИСТАНЦИЯ

Стойте на поне един метър от хората около вас, особено ако някой от тях киха или кашля. Ако някой се изкашля или кихне, от устата му излизат малки капчици течност, която може да попадне на носа или устата ви и съответно да ви зарази. Ако сте прекалено близо до болния, може да вдишате или погълнете капчиците.

ИЗБЯГВАЙТЕ ДА ДОКОСВАТЕ ОЧИТЕ, НОСА И УСТАТА СИ

С ръцете си докосвате различни повърхности, върху които може да има вирус. Без да искате може да погълнете вируса, да го вкарате през очите си, в носа си и устата си.

Когато кихате или кашляте, използвайте салфетка или го направете в лакътя си (НЕ В ДЛАНТА СИ и после да се хванете за дръжката в метрото).

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е ДА НОСИТЕ МАСКА

Световната здравна организация е категорична: МАСКИТЕ НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, АКО СЕ ЗДРАВИ. Ако сте здрав човек, трябва да носите маска само, ако се грижите за човек с коронавирус. Маска трябва да носят всички, които кихат и кашлят. Маските са ефективни, ако редовно си дезинфекцирате или миете ръцете. Задължително преди да си сложите маска трябва да си измиете ръцете. В никакъв случай не докосвайте маската си с ръка, след като си я сложите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!