Всеки пети човек по света е блокиран заради мерките, предприети от правителствата, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Случаите в световен мащаб вече са над 420 000, около 19 000 са починали, а около 110 000 са излекувани.

Първите 100 000 случая бяха регистрирани за 67 дни, докато сега само за едно денонощие общият брой нарасна с още 100 000.

На 1,7 млрд. души по целия свят е забранено да излизат от домовете си.

Великобритания се превърна в една от последните държави, обявили крайните мерки. На острова са забранени социалните събирания, дори упражненията, като полицията стриктно следи дали се спазват. Някои магазини, детски клубове и площадки, библиотеки и заведения са затворени.

Премиерът Борис Джонсън предупреди хората да не излизат, освен ако не им се налага да отидат до магазина, до аптеката. Британците могат да спортуват на открито, но поотделно. Пътуванията са забранени, освен ако не е изключително наложащо.

Часове след като Великобритания обяви новите по-строги мерки, китайските власти вдигнаха блокадата на провинция Хубей – епицентърът на заразата. Ухан е под пълна карантина от 23 януари.

В САЩ около 40% от населението е ограничено. Беше прието законодателство, че складирането на медицински консумативи ще се счита за престъпление. В САЩ има 557 смъртни случая и близо 44 000 потвърдени случаи на коронавирус. Но президентът Доналд Тръмп заяви, че не подкрепя идеята за ограничителни мерки за цялата държава, които ще продължат с месеци.

Тръмп каза, че иска американската икономика да се съживи в рамките на седмици.

„Не сме построили тази държава, за да я затворим“, каза Тръмп.

Той призова хората да не атакуват азиатците, които живеят в Америка.

„Важно е да поддържаме тази общност. Те са страхотни хора и разпространението на вируса не е по тяхна вина“.

Ню Йорк е един от най-засегнатите градове. В него живеят 8,4 милиона души. Там има близо 12 000 заразени и над 100 починали.

Австралийските власти позволиха на круизен кораб, пълен с болни хора да акостира и всички 2 700 пътници да слязат. Оттогава 130 са диагностицираните с Ковид-19.

Нова Зеландия, в която са регистрирани 40 нови случая се готви за цялостно блокиране на страната.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!