Стево Пендаровски
на снимката: Новоизбраният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски

Новоизбраният македонски президент Стево Пендаровски е роден в Скопие през 1963 година. През 1987г. завършва „Право“ в Скопския университет, където през следващите години защитава магистратура и докторат на тема „Външна политика и политика по сигурност на ЕС и малките държави: Рамката на националния дискурс“. По-късно става доцент в Университета „Американ колидж“ в Скопие.

Пендаровски е дете на учители. Баща му е преподавал химия и биология. Стево  и като политик запазва скромния си начин на живот. През 1996 г. се запознава с 9- години по- младата Елисавета Георгиевска. Три години по- късно двамата сключват брак, но съпругата му, която по професия е стоматолог, не приема фамилията му. Двамата имат син – Огнен Пендаровски.

Елисавета подкрепя съпруга си в предизборната кампания, разказвайки за най – трудните си моменти:

„Срещнах го малко преди най-лошия момент в живота ми – загубата на малката ми сестра. Тогава неговата подкрепа и часовете, прекарани в разговор, ми помогнаха да живея с необратимата загуба. Струва ми се, че неприятностите ни накараха да видим едно много важно нещо, а именно, че трябва да продължим заедно. Особено след като и двамата идваме от скромни семейства, където добротата, човечността и усърдието са по-важни от всичко.“.

Семейството спечели сърцата на избирателите със скромния си начин на живот. Стево Пендаровски няма недвижими имоти. Той е декларирал само 20-годишен автомобил „Юго Темпо“, оценен на 1000 евро, както и спестявания на стойност 12 230 евро. Съпругата му има „Рено Меган“ от 2005 г. и валутна сметка с 3000 евро.

Стево Пендаровски
на снимката: Зоран Заев и Стево Пендаровски

Политическата му кариера

Своята кариера в държавната администрация започва в МВР като заместник-министър на вътрешните работи и шеф на отдела за анализи в периода 1998-2001 година.

През следващите три години е съветник по националната сигурност и външната политика на президента Борис Трайковски. Този период е белязан от трагедия, завършила щастливо за Пендаровски. През 2004г. е трябвало да пътува с държавния глава към Мостар с правителствения самолет, но в последния момент го пренасочили към друга делегация. Самолетът на президента обаче катастрофира в мъглата край Мостар в Босна и всички пътници загиват.

Стево Пендаровски
на снимката: Стево Пендаровски

До 2009г. заема същата длъжност, но съветва следващия законно избран президент – Бранко Църновски.

За кратко Пендаровски оглавява и Държавната изборна комисия.

По пътя си към президентския стол, той претърпява неуспех през 2014 година, когато държавен глава става Георге Иванов.

Убеден атлантик, през 2017 г. Стево Пендаровски бе назначен за национален координатор за НАТО, където го завари и номинацията за кандидат за президент.

На последните избори номинацията на Пендаровски е издигната от СДСМ и от Демократичния съюз за интеграция. В предизборна си платформа той успешно залага на постигнатото в Договора от Преспа с Гърция, който поставя наречената вече Северна Македония на пътя към членство в НАТО и преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Основният му опонент е Гордана Силяновска – Давкова. Родена през 1955 г. в Охрид. Тя е признат юрист и специалист по политически системи. Била член Комисията за Устава в Събранието на Македония (1990-1992) и министър в правителството на (1992-1994), заместник-председател на групата Независими експерти за местно самоуправление при Съвета на Европа, член на Венецианската комисия.

Гордана Силяновска-Давкова копирано от: https://debati.bg/severna-makedonia-izbra-nov-prezident/

Давкова призна поражението си, но отказа да поздрави новия президент.

Пендаровски ще бъде петият президент на страната и първият президент след промяната на името й. Държавни глави досега са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук