Американският изтребител F -18 влиза в конкурса за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Преработеният проект за избора на оферта трябва да влезе в парламента до края на ноември, обясни военният министър Красимир Каракачанов. Пред финал е и проектът за нови 150 бойни машини за пехотата.

F-18 е много добър самолет и трябва да бъде вкаран в конкурса, смята Каракачанов, цитирайки военни експерти.

„Имаме 1,5 милиарда. Аз говоря, че в рамката, която ние имаме, защо да не изпратим едно писмо, да поискаме оферта и да започнем разговори? Да, всъщност четвърта. Колкото повече оферти, толкова по-добре“, коментира Каракачанов.

Четирите нови двигателя за МиГ-29 съвсем скоро ще бъдат монтирани на самолетите, след като документните проблеми са почти изчистени. С близо 400-те милиона лева в бюджета за 2018 г. за нови самолети и кораби ще се финансира и проекта за 150 нови сухопътни машини, който е готов.

700 000 лева ще даде министерството за попълване на доброволния резерв от 3000 души, който към момента е само на 20%, обяви още министърът.

За да спести още пари за армията, Министерството ще спре да охранява с жива сила някои от 1100-е си обекта с отпаднала необходимост, които сега гълтат 15 милиона лева годишно. Идеята е обектите да минат към охранителната фирма на министерството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!