Каракачанов, граница
на снимката: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявки при бежанска криза по българските граници да се действа „бързо и непоколебимо“. Той, заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов посетиха по обяд днес граничния пункт с Гърция, където през последните месеци мигрантският натиск се увеличава.

„Всякаква информация пристига при нас, включително и от непроверени източници. Като цяло заплахата не е отминала. Затова ние предприемаме съответните мерки при масово насочване към нашата граница да можем да реагираме съвместно с армията, тъй като вече имаме правната възможност при такива кризи да се намесва и армията“, каза министърът на вътрешните работи.

Каракачанов, граница
На снимката: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов

По думите му обичайният маршрут на бежанците е Гърция – Македония или Албания – Западна Европа. Все пак има информация, че някои от тях поемат в посока към България, затова се взимат всички възможни мерки за опазване на границата ни с Гърция.

„Категорично българското правителство не е приемало и няма да приема политика на някакво разселване на нелегални мигранти – било да ги приема от Западна Европа, било да ги приема от съседни страни. Ясно и категорично въпреки спекулациите”, добави Каракачанов.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни защо се налагат повече усилия за опазване на границата с Гърция.

Каракачанов, граница

„На границата с Турция има ограда със съответните сензори и технически възможности. Там имаме и допълнително присъствие, но по-сериозни ресурс сме струпали тук – на гръцката граница, тъй като тук ескалира процесът. Тук няма и преградно съоръжение. Виждате, че има усилени наряди, те са и в пограничните райони. С колегите от армията се проиграва плана за действие при кризи, за да са готови екипите при ситуация да действат”, каза още Маринов.

Той каза още, че теренът около ГКПП „Кулата“ е най-удобен за преминаване. Затова именно там се полагат повече усилия за защита.

Каракачанов, граница

По данни на Гранична полиция досега са задържани 30 човека, а за миналата година 146 са опитите за нелегално преминаване на границата. Хора от Афганистан се опитват да преминат най-често.

Министърът на отбраната каза още, че на ГКПП Илинден ситуацията е спокойна. По думите му обаче мигрантският натиск у нас може да представлява опасност за европейските избори през май.

„Масата от мигранти би могла да се използва от някои формации по време на евроизборите за дестабилизация, едно мога да кажа: нашето решение е да се пипа бързо и непоколебимо. Мисля, че повече приказки са излишни”, завърши брифинга министърът на отбраната.

Каракачанов, граница

Припомняме, че миналата седмица по време на парламентарен контрол министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че се засилва охраната на българо-гръцката граница. Макар и като цяло мигрантският натиск към България да наламява, има засилване именно там. Една от причините за това е липса на преградно съоръжение, каквото е изградено по границата ни с Турция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!