Брентън Тарънт
на снимката: Брентън Тарант

Новозеландски съд издаде доживотна присъда без право на помилване на 29-годишния австралиец Брентън Тарант заради убийството на 51 поклонници мюсюлмани, извършено на 15 март 2019 година. Съдията определи престъплението като „нечестиво“ и „безчовечно“, предаде АФП.

Брентън Тарънт
Брентън Тарънт /снимка: Блумбърг, кадър/

Най-ужасното престъпление в Нова Зеландия

Съдията Камерън Мандер заяви, че зад „изкривената“ идеология на Тарант се крие „омраза“, която го е накарала да атакува беззащитни мъже, жени и деца миналата година в най-тежката терористична атака в историята на Нова Зеландия.

„Съдът е длъжен да реагира по начин, който решително отхвърля такава злобна злонамереност“, заяви Мандър, след като обяви присъдата – безпрецедентна в правната история на Нова Зеландия.

Съдията заяви, че Тарант се е провалил в целта си да популяризира десния екстремизъм, убивайки хладнокръвно по жертвите си.

„Беше брутално и немислимо коравосърдечно. Вашите действия бяха нечовешки“, каза съдията.

Прокурорът Марк Зарифе заяви, че зверството „няма аналог в криминалната история на Нова Зеландия“.

Кръстоносец?

Тарънт бе окачествен като десен екстремист, но това не отразява точно неговата мотивация, тъй като надписите по оръжията му и публикациите му в социалните медии говорят по-скоро за мисия на кръстоносец. Оръжията му са изпъстрени с надписи, отбелязващи големи християнски победи над османците, а на пълнителите са увековечени и два български подвига – отбраната на Шипка и битката при Булаир от Балканската война.

Вторият надпис е на български, а освен него на кирилица е изписано и имато на българския княз Фружин, активно воювал срещу османците. Убиецът е публикувал снимка на пълнителите в социалните медии.

По време на разследването след клането стана ясно, че Тарънт е бил и в България през 2018 година, за да разглежда забележителности, свързани с българската история.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук