Стойчо Кацаров
На снимката: Д-р Стойчо Кацаров

Засега ситуацията с коронавируса е под контрол. По отношение на леглата, в страната са заети около 1/3 от планирания капацитет за лечение на ковид болни. Поради това ще се наложи да се предприемат допълнителни мерки, за да се забави разпространението на вируса и развитието на инфекция. Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред журналисти.

По думите на Кацаров има достатъчно количества Ремдесивир, направени са и допълнителни заявки.

„Пристигат включително и днес, и утре”, посочи Кацаров.

Той припомни и становището на ръководителя на експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“ кога да се прилага лечение с Ремдесивир при пациенти с COVID-19.

Кацаров потвърди, че днес е имал среща и е информирал президента за епидемичната ситуация в страната. Както и за това какви действия и мерки предприема здравното министерство.

„Обсъдихме, включително и с него, бъдещи мерки по отношение на ограничаване разпространението на инфекцията”, каза той.

Здравният министър каза, че прилагат плана за справяне с кризата.

„Оценяваме епидемичната ситуация във всеки един момент. Вчера имах среща и обсъждане с всички членове на експертния съвет по епидемиология с моите съветници, с директора на НЦЗПБ, обсъдихме много подробно епидемичната ситуация в страната. Утре предстои нова такава среща, на която да се разгледат детайлно всяка една от мерките, които се обсъждат в момента преди да се вземе окончателно решение. Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника, ситуацията е изцяло под контрол. Това, което е необходимо да се направи ще бъде направено в следващите дни и не само в следващите дни”, каза здравният министър.

Кацаров: Високата смъртност е обратната страна на ниската ваксинация

Помолен да коментира високата смъртност в сравнение с други страни в Европа на определен брой население, той каза, че високата смъртност е обратната страна на ниската ваксинация.

„Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност. Броят на починалите в момента е много по-нисък, отколкото е бил при началото на предишните пандемични вълни. Това, че сме на първо място, е защото броят на починалите в другите европейски страни е още по-нисък. Което се дължи на високия процент ваксинация при тях”, каза той.

Пред депутатите в здравната комисия Кацаров каза, че от средата на месец юли се наблюдава ежедневно нарастване средната заболеваемост за страната на 14-дневна база. Към 27 август 2021г. е 247,80 на 100 000 население. Той посочи, че от извършеното целогеномно секвениране на положителни проби в НЦЗПБ се установява при 96,9% от случаите делта вариант.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук