Кандидатурата на Кирил Ананиев, която бе съгласувана между ГЕРБ и ОП  за министър на здравеопазването, днес бе внесена в парламента и ще бъде гласувана утре в пленарна зала.

Кирил Ананиев, зам. министър на финансите и автор на бюджетите на България в продължение на близо 20 получи единна подкрепа за новия пост начело на здравеопазването в началото на седмицата на заседание на коалиционния съвет на управляващите партии, в който участваха Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Новият здравен министър Кирил Ананиев предстои да управлява бюджет от близо 4.4 млрд. лв., от които 3.8 млрд. лв.  са средствата на здравната каса за следващата година.

Кирил Ананиев е дългогодишен представител на държавата в надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а при предишната й структура – в управителния съвет на институцията и в събранието на представителите й след основаването й през 1999 г. Както и към днешна дата, Кирил Ананиев с малки прекъсвания е председател на надзора на здравната каса – органът, който одобрява бюджета на НЗОК и на практика взима най-важните решения по управлението на касата, вкл. за разпределянето на средствата по видове медицинска помощ, за районните здравни каси, има тежката дума по лекарствените и терапевтични политики.

Кирил Ананиев като зам.министър с ресор здравеопазване и финансовото министерство като цяло са в основата на много конфликти в здравния сектор, свързани с недостига и недоброто разпределение на парите за здраве. Както здравното министерство, така и НЗОК – монополната за България здравно-осигурителна институция, са поставени в пълна зависимост от бюджетните решения за финансиране на здравеопазването и изработваните финансово ограничителни правила за работата на болниците и лекарите, съответно и за лекарствените политики.

По последната тема само преди дни зам.финансовият министър Кирил Ананиев се произнесе : „В областта на лекарствата до момента според мен не само че е слаб контролът,  такъв контрол изобщо липсва“.

Според новия бюджет 2018-а за здраве, секторът получава с 400 млн. лв. повече от т.г. чрез бюджета на здравната каса.  В същото време се планира мораториум върху новите клиники и болници, направен бе и опит и за спиране на плащането за иновативни лекарства и терапии, което засега бе спряно от правителството.

Заемането на поста здравен министър точно от Кирил Ананиев в експертните медицински среди се коментира като проект за засилване на повсеместния контрол в здравеопазването при запазване на сегашното нереформирано състояние на болничния сектор, предболничното обслужване и най-вече на зле работещият и демодиран модела на здравно осигуряване с една монополна здравно-осигурителна система – НЗОК. Чийто бюджет освен всичко друго вместо да е обществен, бе направен  част от консолидирания бюджет на държавата. Още във времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. За тази де факто национализация на обществените средства – на здравно-осигурителните вноски на българските граждани в НЗОК, съществен принос има главният бюджетар на държавата от близо 20 години насам – Кирил Ананиев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!