Както е известно всички комунистически режими по света си приличат по едно. Това е, че създават така наречените „превъзпитателни“ лагери, които практически са концентрационни и в тях затварят и изтезават противниците на режима. Такива лагери изобилстват в Съветския съюз, десетки е имало и в България. Интересното е, че и в 21 век в Китай има такива лагери.

Според документи разпространени от консорциум от журналисти, китайският режим упражнява тотален контрол върху огромни лагери за задържане в Синцзян. В тях лежат над 1 млн.души, като според различните информации там са интегрирани 1.5 млн. уйгури и представители на други малцинства в Синцзян.

Има сведения, че много от тези хора просто изчезват от домовете и родните си места. Посланици на над 20 страни призоваха Пекин да сложи край на масовото задържане на хора, принадлежащи към мюсюлманската малцинствена група.

Китай описва тези изправителни лагери като „центрове за професионално обучение“, като оправдава съществуването им с борбата срещу „ислямския екстремизъм“. Наблюдатели за човешките права твърдят, че това е форма на „етническо прочистване“.

На практика, изтеклата информация съдържа описание на вътрешната уредба на лагерите, в които интернираните се държат по три години. Освен това четири разузнавателни инструктажа разкриват детайли за масовото наблюдение, което идентифицира хората, които да бъдат интернирани само по подозрението, че те могат да създадат проблеми.

Изтеклите китайски правителствени документи, които ICIJ нарича „The China Cables“, включват девет страници с напътствия, изпратени през 2017 г. от Чжу Хайлун на управляващите лагерите. По това време Хайлун е зам.-секретар на Комунистическата партия за автономния регион и най-високопоставеният служител по сигурността там. Инструкциите разясняват, че лагерите трябва да бъдат управлявани като тайни затвори, със строги дисциплина и наказания.

Препоръките на Хайлун са затворници да бъдат освобождавани, единствено, ако могат да покажат, че напълно са променили поведението, схващанията си и езика, на който говорят.

За тези, които се съпротивляват на „поправлението“ и внушението колко грешни са били досега се препоръчва продължаваща „образователна трансформация“ до степен, в която надзирателите са сигурни, че резултатите са постигнати.

Всеки аспект от живота на затворниците е бил следен и контролиран – леглата на студентите трябва да са в точно определена постоянна позиция; местата в класните стаи – също; работните им места – също. Строго забранено е да се правят каквито и да било промени. Строго определени са нормите за поведение, включително по отношение часа за събуждане, къпане, тоалетна, изпълнение на домакински задължения, хранене, учене, спане и др.

Други документи потвърждават изключително честите задържания. Един от тях разкрива, че 15 хил. души от Синдзян-уйгурски автономен регион са били изпратени в лагер само в рамките на една седмица през 2017 г.

Според Бен Емерсън – водещ адвокат по защита на човешките права и съветник на Световния конгрес на уйгурите, лагерите са опит за промяна на идентичността на хората.

„Много е трудно да ги видим като нещо различно от програма за промиване на мозъци, проектирана и насочена към цяла етническа общност. Целта е пълно преобразяване с цел изличаването от лицето на земята на общността на мюсюлманите уйгури от Синдзян-уйгурския автономен регион“, казва той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!