Уиски

Любимата напитка на милиони хора по целия свят – уиски, се произвежда от ферментирала зърнена каша. В процеса обикновено се използват зърна от ечемик, царевица, ръж или пшеница. Интересно е да се знае, че през 18 век в Америка уискито е предпочитана валута сред жителите на Пенсилвания. По-интересното е, че повечето най-скъпи уискита са на високи цени не само заради тяхната възраст, качество или вкус, но и заради бъчвите или бутилките, в който се съхранява течността.

Нека да разгледаме 10-те най-скъпи бутилки уиски в света.

1.Isabella’s Islay

Цена: 6 200 000 щатски долара

Най-скъпото уиски Isabella's Islay
Снимка: Isabella’s Islay

Бутилка Isabella’s Islay е най-скъпото уиски, което може да се закупи с пари. Цената от повече от 6 милиона долара за бутилка от това уиски, се дължи на декантера, в който се намира то. По него има инкрустирани 8500 диаманта, 300 рубина и изящно бяло злато. Говорейки за самото уиски, трябва да отбележим, че то е едно от най-добрите и е олицетворение на луксозното шотландско уиски.

2. The Emerald Isle Collection

Цена: 2 милиона щатски долара

Уиски The Emerald Isle Collection
Източник: faberge.com

През февруари 2021 г., колекцията Emerlad Isle беше продадена в кутия, съдържаща седем части. В нея има 30-годишно уиски, поръчково келтско яйце Фаберже с ръчно изработен изумруд и 18-каратово злато, 22 каратов златен часовник Фаберже и пура Cohiba Siglo VI Grand Reserva с позлатен нож.

Уискито е създадено от ирландското семейство Брадли. То е произведено от най-старата дестилерия в света в Бушмил в Ирландия, след което е оставено да отлежава в буре от шери Педро Хименес.

3. The Macallan 1926

Цена: 1,9 милиона щатски долара

Уиски Macallan 1926
Източник: Sotheby’s

През 2019 г. 60-годишна бутилка Macallan, дестилирана в разгара на сухия режим в САЩ,  бе купена на търг на Сотбис за 1,9 милиона щатски долара. В света съществуват само 14 бутилки от това питие.

Първоначално дестилирано през 1926 г., уискито се продава от оригиналната си бъчва с № 263. Това е и първата бутилка с ръчно рисуван дизайн от ирландския художник Майкъл Дилън. Тя е част от колекцията „The Macallan Fine and Rare“, която остава най-желаната колекция уиски и до днес. Наричана е от специалистите „Свещения Граал на уискито“.

4. The Macallan Michael Dillon 1926

Цена: 1,53 милиона щатски долара

Уиски The Macallan Michael Dillon 1926
Източник: christies.com

Ръчно рисувано от ирландския художник Майкъл Дилън и поръчано от Fortnum & Mason, това 60-годишно уиски е пуснато на пазара през 1999 г. и е продадено на търг на Christie’s през ноември 2018 г. за 1,53 милиона щатски долара.

Рисунките изобразяват скъпата Великденска къща Elchies на имението Macallan в Speyside. Уискито е от известната бъчва номер 263 (като горното), но тази конкретна бутилка дължи голяма част от стойността си на илюстрациите по нея, заради факта, че е единствената по рода си, що се отнася до дизайна.

5. Hanyu Ichiro’s Full Card Series

Цена: 1,52 милиона щатски долара

Уиски Hanyu Ichiro's Full Card Series
Източник: Forbes

За сериозната сума от 1,53 милиона щатски долара получавате 54 бутилки уиски. Но тези бутилки са изключително ценни в комплект. Това е единственото японско уиски, създадено от шотландски малц в този списък. Full Card Series на Hanyu Ichiro се състои от 54 бутилки, всяка от които представлява една карта за игра от тесте с карти (включително две карти жокер).

Дестилерията Hanyu вече не работи, което допринася за рядкостта на тази колекция. Тя е основана през 1941 г. от Isouji Akuto. Неговият внук успява да съхрани само 400 бъчви с уиски от тази конкретна дестилерия. От тях, той пробва и подбира ръчно 54 индивидуални уискита за всяка игрална карта.

В този си вид, колекцията беше продадена за сумата от 1,53 милиона щатски долара на търг на Bonhams’s Fine & Rare Wine and Whisky в Хонг Конг през 2020 година.

Преди да бъде продаден на търга, комплектът бе изложен в японски и шотландски уиски бар в Хонконг, наречен Club Qing.

6. The Macallan Valerio Adami 1926

Цена: 1,1 милиона щатски долара

Уиски Macallan Valerio Adami 1926

Проектирана и изработена от поп артиста Валерио Адами, тази бутилка е поставена в специален шкаф.

Уискито е дестилирано през 1926 г. и бутилирано през 1986 г. Оценява се на 1,1 милиона щатски долара и последно е продадено на търг през 2020 г.

В света има само 12 такива бутилки. Смята се, че от останалите 11 бутилки, едната е била счупена при земетресение, а другата е била изпита.

7.The Macallan Peter Blake 1926

Цена: 1,04 милиона щатски долара

уиски The Macallan Peter Blake 1926
Източник: Sotheby`s

Macallan Peter Blake 1926 е лежало в бъчва от шери. Бутилирано е през 1926 г. и отлежава в дестилерията Speyside в продължение на 60 години до 1986 г.

24 от общо 40 бутилки са с етикети от известни художници (включително Валерио Адами и Майкъл Дилън). На търг бяха продадени дори 2 празни бутилки от тази колекция. Останалите 14 трябваше да бъдат предложени като част от винтидж реколтата на Macallan. Първото им пускане беше през 1993 г. и за да отрази уникалността на сингъл малца Macallan се обедини с поп-арт артиста сър Питър Блейк (най-известен с дизайна на обложката на албума на Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band на Бийтълс), за да създаде етикета на бутилката, което я прави наистина ценна.

През май 2018 г. едно от 12-те уискита The Macallan Peter Blake 1926 60 Year Old излезе на търг в Bonhams в Хонг Конг и беше продадено за приблизително 1,04 милиона щатски долара.

8. The Macallan Lalique Legacy Collection

Цена: 993 000 щатски долара

уиски The Macallan Lalique Legacy Collection
Източник: Sotheby’s

Проектирана от френския стъклар и бижутер Lalique, The Macallan Lalique Legacy Collection се състои от шест зашеметяващи кристални гарафи (наречени Six Pillars Odyssey). Те съдържат някои от най-редките сингъл малц уискита на Macallan, отлежавали от 50 до 65 години. Всяка от шестте лимитирани гарафи първоначално са били единични издания и са продукт на продължило десетилетие сътрудничество между The Macallan и бижутера Lalique. Бутилките са поставени в специално изработен шкаф от естествен абанос, който съдържа шест миниатюри и бутилки Lalique Macallan.

Колекцията излезе на търг през април 2017 г. в Sotheby’s в Хонг Конг, където се продаде за 993 000 щатски долара.

9. The Macallan Red Collection

Цена: 975 756 щатски долара

Уиски The Macallan Red Collection
Източник: Sotheby’s

Тези бутилки съдържат най-старото отлежало уиски, пускано някога от Macallan – 78 годишно. Червената колекция Macallan бе обявена на търг в Sotheby’s в Лондон през 2020 г. Въпреки че тя е достъпна за закупуване в изключително ограничен брой (на цена от около 100 000 щатски долара), тази конкретна серия се различава от стандартната версия заради редките уискита и ексклузивните етикети, илюстрирани и подписани от испанския художник Хави Анарез. Съществуват само два подобни комплекта.

Продаденият на търг комплект е придобит от частен азиатски колекционер. Интересно е, че приходите от продажбата на тази колекция уиски бяха дарени на City Harvest London, за да осигурят два и половина милиона ястия за нуждаещите се.

10. Macallan M

Цена: 628 205 щатски долара

Уиски The Macallan M

Бутилката от 6 литра на The Macallan M е едно от най-старите и най-скъпи уискита в света. Гарафата, която го съдържа, е направена от ръчно изработен кристал и е проектирана и създадена от цели 17 занаятчии. Последната бутилка The Macallan M беше продадена на търг в Хонконг за 628 205 щатски долара. Уискито е отлежавало в бъчва от испански дъб между 25 и 75 години.

Текстът е публикуван в luxhabitat.ae, преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ама изобщо не ме интересува.
    Този пиянският ми живот е в един друг живот,предишен.
    АА клуба ме роди за нов трезвен и осъзнат живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук