Сделката за приватизацията на дружеството „Каолин” през 2000 година е причината за искането на запора на средствата на издателят на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев. Това обявиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) по време на пресконференция.

В нея участваха Пламен Георгиев – председател на КОНПИ, Иво Иванов – заместник-председател на КОНПИ, както и инспектори от КОНПИ.

След продажба на дружеството през 2012г. Прокопиев получава 150 милиона лв. Проверка на получените от него средства установява редица нарушения, които предполагат престъпен произход на парите. Комисията по гражданска конфискация не действа по НК и поради това дейността ѝ не засяга давността на приватизационната сделка.

На снимката: Пресконференция на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)

През последните седмици в парламента се обсъждат възможни конституционни промени, с които да отпадне именно давността на престъпленията, извършвани по време на приватизацията. Конкретният казус обаче няма отношение към този въпрос. Искът за запор на имуществото на бизнесмена и издател на „Капитал” и „Дневник” се налага само заради сделката за продажбата през 2012г., признаха от Комисията.

От органа твърдят, че доходът на Прокопиев от дружеството след приватизацията му не съответства на декларирания в разгледани от тях документи. Прокуратурата смята, че с неясен произход са 200 милиона лева, които бизнесменът тепърва ще има възможност да обоснове, съобщава БНР.

„Ние няма да влизаме в спорове и полемики. На този етап и ние, и съдът сме на категоричното мнение, че има данни за незаконно придобито имущество. Имаше натиск над комисията чрез медийни публикации. В редица интервюта проверяваното лице с множествено манипулативни твърдения се опита да наложи натиск“, посочи председателят на КОНПИ Пламен Георгиев по време на пресконференцията.

Ако Прокопиев не успее да обоснове неясния произход на парите в законовия срок от 3 месеца, то ще се пристъпи към самия граждански процес на няколко инстанции, в които той или Комисията ще трябва да убеждават съда за легитимността на средствата.

КОНПИ обяви, че запор е наложен едва върху 13, 5% от „Икономедия“, което е делът на издателят. Това е различно от вчерашното твърдението на Прокопиев, че са запорирани 100% медиите му. В текста той предупреждава, че т.нар. „гражданска конфискация”, попаднала в ръцете на корумпиран политически елит, може да се ползва за мачкане на обществените опоненти на статуквото и нарича „абсурдни” обвиненията, въз основа на които е бил наложен запор върху семейния му имот.

Очаква се Прокопиев да даде пресконференция по темата по-късно днес.

Междувременно в социалните мрежи също тече диалог относно скандала.

Във Фейсбук страницата си полтологът Евгений Дайнов коментира темата, с известния цитат на Мартин Нимьолер, който отпраща към времето на фашизма:

„Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.  Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ. Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин. Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори”.

Каквито и да са мотивите на КОНПИ, преследването на утвърден издател не е европейска практика, а по-скоро политическа практика на полудиктатурите на Изток от България.

 Свързани статии:

Иво Прокопиев обвини КОНПИ в произвол

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!