Бившият съветник на президентската кампания на Доналд Тръмп, Джордж Пападопулос, се призна за виновен, че е излъгал ФБР относно контакти с руски агенти.

Според съдебен документ Пападопулос е излъгал агенти на Федералното бюро за разследване, които са го интервюирали след избирането на Тръмп, докато е течало разследване на ФБР за руска намеса  в президентската кампания на САЩ през 2016г.

Документът гласи, че работейки за кампанията, Пападопулос се е срещнал с неназован чуждестранен професор, който имал връзки с руското правителство, изопачавайки информация, за  да навреди на кандидата за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън. Това сочат материали от следствието, ръководено от специалния прокурор Робърт Мълър, назначен от Министерството на правосъдието.

Мълър разследва твърденията за намеса на Русия в президентската кампания в САЩ през 2016 г. Пападопулос признал на 5 октомври пред разследващия екип на Мълър, че е лъгал в показанията пред ФБР кога е имал срещи с руснаците, става ясно от оповестеното днес обвинение.

По-рано през деня обвинения бяха повдигнати и бившият мениджър на кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп, Пол Манафорт, както и на неговия заместник и сътрудник – Манафорт Рик Гейтс.

На снимката: Пол Манафорт
На снимката: Пол Манафорт
На снимката: Рик Гейтс
На снимката: Рик Гейтс

Заповедта бе издадена в понеделник сутрин и представлява първото повдигане на обвинения във връзка с евентуалната руска намеса в американските избори. Малко след повдигнатото обвнение Манафорт се е предал на ФБР.

Според доклади, той е получил милиони незаконни плащания от проруската политическа партия в Украйна – Партията на регионите, която подкрепя бившия украински лидер Виктор Янукович. Мюлер разследва финансовите и недвижимите имоти на Манафот, както и предварителната му работа за тази политическа група.

От своя страна американският президент отрече всякакви твърдения за тайно споразумение с руснаците. Кремъл също отрича обвиненията.

Свързани статии:

Повдигнаха обвинения на мениджър на президентската кампания Тръмп за руска намеса в изборите

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук