Иран, гробове
Иран погребва жертвите в масови гробове, но не ги обявява /снимка: ISNA, Ruptly, кадър/

Коронавирусната пандемия се разразява по-сирно от намалото на годината и отнова затваря цели държави. Като цяло правителствата се опитват да не предприемат тежкия лакдаун от март – април, но придприеманите мерки вземат все по-строг характер. Същевременно всеки ден се получават сведения за държави, които отбелязват мрачни рекорди по брай заразени или починал. Днес нов тъжен рекорд отбеляза Иран, а в Албания вече се говори, че ситуацията е вън от контрол. Ето какво се слечва там и в някои други държави:

Иран – тъжен рекорд

В събота Иран обяви нов рекорд от над 9000 нови случая на инфекции с COVID-19 и е най-тежко засегнатата страна в Близкия изток, а правителството наложи нови ограничения, съобщи АФП. Последната официална цифра от 9 450 положителни случаи на новозаразени за 24-часов период идва след постоянен дневен брой от над 8 000 през последните шест дни.

До момента с COVID-19 са се заразили 673 250 иранци, съобщи здравното министерство.

Вирусът отне още 423 живота в ислямската република, което доведе до общ брой на жертвите от 37 832.

Броят на инфекциите и смъртните случаи непрекъснато нараства и достигна няколко нови максимума от септември, което накара служителите да обявят нови ограничения.

В събота президентът Хасан Рухани очерта нов списък с мерки по време на среща с работната група за коронавируса. В речта си по телевизията Роухани каза, че според новите мерки несъществени предприятия като молове, малки търговци, кина и фитнес зали, ще затварят от 18 часа за месец, което влиза в сила от вторник.

Това ще се отнася за столицата Техеран, столиците на провинциите и „градовете с голямо население“, добави той. Иран не е наложил пълно заключване, откакто беше ударен от COVID-19 през февруари, като Рухани твърди, че засегнатата от санкциите икономика на страната не може да си позволи да бъде спряна за продължителен период.

Албания – вън от контрол?

 Тирана вече е „червена зона“, защото около 175 горещи точки на опасния вирус се намират само в столицата на Албания. Поради нарастващия брой заразени и хоспитализирани Тирана, както и столиците на някои съседни страни, рискуват частична карантина. Оценките на здравното министерство са, че инфекцията се е разпространила в голям мащаб. От 1300 обаждания през нощта до Националния център за спешни случаи преди две седмици броят им вече достигна 3000. Смята се,  че влошената ситуация е следствие от облекчаването на мерките и тяхното неспазване.

От активните в цялата страна 10 800 пациенти в столицата Тирана са близо половината – 5 315.

Латвия

От 9 до 29 ноември Латвия въвежда извънредно положение заради коронавируса. Решението е взето на проведеното днес заседание на правителството и Съвета по управление на кризи, съобщи агенция ЛЕТА.

Уточнява се, че извънредното положение се въвежда за определен срок, но за не повече от 3 месеца. В случай, че заплахата от заразяване бъде предотвратена или отстранена, извънредното положение може да се отмени предсрочно.

Литва

Литва въведе повторно общонационална карантина от 00:00 в събота. Ограниченията няма да бъдат толкова драстични, както бе през март-юни, когато животът буквално спря. Тогава закрито бе всичко, освен аптеките и търговските центрове.

Сега хората трябва да бъдат с маски на обществени места. Отменят се всички масови мероприятия. Закриват се музеите, театрите, кината, другите културни учреждения. Кафенетата и ресторантите могат да работят само за доставки по домовете. Магазините и услугите могат да пускат клиенти само по един човек на 10 кв. метра. За много от тях това ще означава по един клиент. Забранява се събирането на групи от над 5 човека.

Страната има 20 747 регистрирани ковид пациенти, починали са 192 души, оздравели са 5454, 38 200 жители са се самоизолирали.

Гърция „под ключ“, Атина опустя

Тъй като Гърция влезе във всеобщо заключване в събота, властите заявиха, че то ще се прилага стриктно, със строги наказания за нарушения, съобщи в. „Катимерини“.

По-конкретно, глоба от 300 евро спрямо 150 евро, която беше в сила до петък, ще бъде налагана от събота на тези, които нарушават правилата за използване на маска на закрито и на открито, неспазване на социално дистанциране и за несъществени пътуване.

Нещо повече, работодателите, които предоставят фалшиви разрешителни за движение на служители, ще бъдат глобени с 500 евро. Компаниите, които работят в нарушение на новите мерки и блокирането, са изправени пред глоби между 3000 и 5000 евро.

Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас предупреди, че проверките за правилното прилагане на мерките ще бъдат мащабни и призова за рационално използване на движението чрез системата SMS. Съгласно системата за SMS, потребителите на мобилни телефони трябва да изпратят съобщение до безплатната гореща линия 13033 с номер, съответстващ на една от шестте одобрени причини за напускане на дома, последвано от името и адреса им.

Шестте причини са:

1. Посещение на аптека или лекар, последният само по уговорка;

2. Извършване на пазаруване до супермаркет или хранителен магазин, когато доставката не е опция;

3. Посещение на банка, когато онлайн транзакция не е възможна;

4. Предоставяне на помощ на нуждаещи се или придружаване на деца до / от училище;

5. Участие в погребение или упражняване на права за родителски посещения;

6. Физически упражнения или разходка с домашен любимец – до двама души могат да се занимават с тези дейности, при условие че поддържат разстояние от 1,5 метра един от друг.

Хардалиас също уточни, че пътниците, пристигащи с полети от чужбина, и тези, които влизат през сухопътната граница, са задължени да представят отрицателен тест (PCR) за коронавирус с проба, взета до 72 часа преди това.

Междувременно в петък Националната организация за обществено здраве съобщи за 2448 потвърдени коронавирусни инфекции и 14 смъртни случая, което доведе случаите до общо 52 254 и смъртните случаи до 715 от началото на пандемията.

Германия въвежда предварителна регистрация за пристигащите от рискови региони

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция от 8 ноември 2020 г. Германия въвежда изискване за задължителна регистрация към влизащите на територията й граждани, които са пребивавали в последните 10 дни преди пътуването в рисков регион, съобщиха от МВнР.

От 1 ноември Германия обяви цялата територия на България за рисков регион.

Регистрацията ще се извършва на следния адрес www.einreiseanmeldung.de, а пътниците ще трябва да носят копие при влизане в страната. Сайтът за регистрация ще бъде активен от 8 ноември 2020 г.

Пристигащите от рискови региони в Германия подлежат на 10-дневна карантина, като са длъжни да уведомят местните здравни служби за пристигането си и влизането в карантина. Възможно е съкращаване на периода на карантината, но най-рано след петия ден, ако бъде направен тест, чийто резултат е отрицателен.

От българското посолство в Берлин уточняват, че въвеждането на новата разпоредба е в компетенциите на всяка отделна федерална провинция и поради това са възможни различия. Съветваме българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност на адрес: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с дипломатическите ни мисии в Германия на следните телефони:

Посолство на Република България във Берлин:

+49 30 201 09 22;

Генерално консулство на Република България във Франкфурт:

+49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10;

Генералното консулство на Република България във Мюнхен:

+49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, +49 172 888 10 56.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!